Statsministern om kritiken mot avtalet med Turkiet

Sverige har skrivit under ett avtal med Turkiet som bland annat rör utlämningar. På onsdagen begärde Miljöpartiet att utrikesminister Ann Linde redogör för vad avtalet med Erdogan innebär, samtidigt som Expressen skriver att partiet kan tänka sig stödja ett misstroende mot henne.

ANNONS
|

Frågorna till utrikesminister Ann Linde (S) börjar bli många. Efter överenskommelsen med Turkiet gick Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ut på sitt Twitter-konto:

”MP begär att utrikesminister Ann Linde kommer till utrikesutskottet så snart som möjligt och redogör för vad avtalet med Turkiet och Erdogan innebär och vad S-regeringen gått med på. Mycket oroande förändringar kring bland annat vapenexport och utvisningar”, skriver hon.

Strax därefter rapporterade Expressen att partiet haft ett extrainsatt möte där man diskuterat frågan om ett misstroende mot utrikesminister Ann Linde.

Miljöpartiet har inte mandat nog för att ensamma kunna väcka misstroende och skulle därför behöva stöd i frågan från annat håll.

ANNONS

På onsdagen gick Sverigedemokraterna ut och meddelade att man inte kommer att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot Linde. Nooshi Dadgostar (V) tycks däremot vara mer kritisk till avtalet och kombinationen MP och V skulle räcka för att väcka misstroende mot Ann Linde.

”Vi varnade tidigt för farorna med att lägga svensk säkerhetspolitik i händerna på despoten Erdogan. Men regeringen förnekade att detta skulle hända. Nu måste vi få korten på bordet. Ska Sverige beväpna Turkiet i hans anfallskrig mot Syrien? Vilka regimkritiker ska utvisas?”, skriver Nooshi Dadgostar på Twitter.

Utlämningsavtal och vapenexport

Under tisdagskvällen undertecknade Sverige och Turkiet ett avtal som gör att ett svenskt Nato-medlemskap kommer närmare. Vad som fick Turkiet att svänga, efter sitt tidigare hårda motstånd, var till en början oklart.

Sedan offentliggjordes innehållet i avtalet. Där framgår att Sverige bland annat kommit överens med Turkiet om att inte stödja de kurdiska organisationerna PYD och YPG samt att inte ha något embargo för vapenexport till landet. Sverige tecknar också ett utlämningsavtal med Turkiet.

Kakabaveh (-) har pratat om misstroende

Amineh Kakabaveh (-) var tidigt ute med att säga att Sverige gett vika för en diktatur, och pratade på tisdagen om att rikta ett misstroende mot Ann Linde.

– Jag har sagt det redan, men en röst på Socialdemokraterna är en röst på Erdogan. Aldrig i livet. Jag uppmanar varenda kurd i landet att inte göra det. Ett parti som säger en sak och i verkligheten gör något annat ska man inte rösta på.

ANNONS

På onsdagsmorgonen, innan Miljöpartiets begäran, kommenterade statsminister Magdalena Andersson (S).

– Över 80 procent av riksdagsledamöterna representerar partier som vill gå med i Nato. Det vore väldigt svårt att förklara för svenska folket varför man skulle rösta för ett misstroendevotum mot just den minister som var med och förhandlade så att vi kunde ta det här steget, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Tidigare avtal om fördjupat samarbete med PYD

Socialdemokraterna tecknade i fjol ett avtal med Amineh Kakabaveh om att bland annat fördjupa samarbetet med PYD.

– Vi lever alltid i enlighet med de överenskommelserna, men vi är också tydliga med att det är med en riksdagsledamot som det avtalet är gjort. Däremot finns skrivningar om de här organisationerna, men det handlar om Turkiets inre säkerhet och att Sverige inte ska stödja på ett sådant sätt så att det ska hota den. Det gör vi inte i dag heller, säger Magdalena Andersson till SVT.

Hon säger vidare till Aftonbladet att eventuella utlämningar kommer att ske ”inom ramen för nationell och internationell lagstiftning”.

Avtalet med Turkiet menar statsministern egentligen består av tre delar.

– Dels är det sådant vi redan gör i Sverige sedan tidigare, sedan är det saker som följer av att vi kommer bli medlemmar i Nato och det tredje är en trilateral överenskommelse mellan Sverige, Finland och Turkiet om att samarbeta vad gäller terrorism och inte minst terrorlistade organisationen PKK, säger Andersson till SVT.

ANNONS

På onsdagen kommenterade Ann Linde avtalet med Kakabaveh, vilket inte tycks gälla längre. Enligt henne gick det ut för en vecka sedan.

– Den överenskommelsen gäller 2021-2022, till riksdagen stänger, och är mellan partiet och Kakabaveh, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Aftonbladet: Vad händer nu med avtalet?

– Det är upp till Socialdemokraterna att bestämma.

LÄS MER:Sverige har nått avtal med Turkiet

LÄS MER:Kravet efter Natoavtalet: Låt folket få veta eftergifterna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS