Statsministern i tal till nationen: Hotbilden har ökat – Sverige rustar upp försvaret

Den ryska invasionen av Ukraina har skärpt säkerhetsläget i både Europa och resten av världen. Den allmänna hotbilden har ökat – och nu vill regeringen satsa mer på försvaret.
– Sveriges försvarsförmåga behöver stärkas, och upprustningen tidigareläggas, sade statsministern i ett tv-sänt tal på tisdagskvällen.

ANNONS
|

Klockan 20.01 på tisdagskvällen höll statsministern en direktsänt tv-tal till Sveriges befolkning. Bakgrunden var den ryska invasionen av Ukraina och vilka konsekvenser det fått för Sverige och det europeiska säkerhetsläget.

– Rysslands angrepp är mer än en attack på Ukraina. Det är en attack mot varje lands rätt att själv bestämma över sin framtid. Det utgör ett hot mot internationell rätt och säkerhet, sade Magdalena Andersson i talet, som ägde rum klockan 20.

”Blir vi måltavla för rysk vedergällning?”

I svallvågorna av kriget har det säkerhetspolitiska läget försämrats för Sveriges räkning, meddelade statsministern. Hon lyfte bland annat upp måndagens beslut i riksdagen om att bistå Ukrainas väpnade styrkor, bland annat med defensiva vapen.

ANNONS

– Något liknande har inte Sverige gjort sedan Sovjetunionen angrep Finland 1939. Många svenskar ser det som självklart att räcka en hjälpande hand åt den som är under angrepp, sade statsministern, och fortsatte:

– Jag vet också att det finns de av oss som frågar sig vad detta får för konsekvenser för Sverige. Blir vi därmed en måltavla för rysk vedergällning? Jag har noga övervägt båda perspektiven, och som statsminister är min första och sista fråga inför sådana här beslut: Vad är bäst för Sveriges säkerhet, för svenska folket? Min slutsats är att svensk säkerhet tjänas bäst av att vi hjälper Ukraina att försvara sig.

Vill öka takten i upprustningen av försvaret

Efter att ha beskrivit hur säkerhetsläget i Sveriges närområde försämrats under de senaste åren – och ytterligare skärpts sedan i torsdags – meddelade Magdalena Andersson att man nu vill satsa mer pengar på den svenska militären.

– Vi genomför också i bred politisk enighet en kraftig förstärkning av vårt lands försvarsförmåga. Det är uppenbart att takten nu måste öka. Därför meddelar jag att regeringen kommer att ta initiativ till ytterligare resurstillskott för totalförsvaret. För Sveriges försvarsförmåga behöver stärkas, och upprustningen tidigareläggas.

Varnar för ryska påverkanskampanjer och desinformation

Ett varningens finger höjdes också med anledning av hotet om icke-militära attacker mot invånare och andra aktörer i Sverige.

ANNONS

– Svenska folket är måltavla för ryska påverkanskampanjer och desinformation. Syftet är att skrämma oss, tysta oss och öka motsättningarna, sade Andersson.

Tidigare under kvällen uppgav även ÖB Micael Bydén att riskerna och hotet mot Sverige har ökat under den senaste veckan. Han drog då paralleller mellan den nuvarande situationen och Kalla Krigets dagar.

– Vi är i ett sådant läge igen. Så är det. Jag bekräftar det och jag förstår oron, men det finns ingen anledning att skönmåla, sade Bydén till TT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS