Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsministern hyllar Lööf: "Sätter Sverige först"

Statsminister Magdalena Andersson (S) välkomnar beskedet att Centerpartiet inte ställer sig bakom högerpartiernas misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson.
– Jag tycker att Annie Lööf återigen visar att hon sätter Sverige och svenska folket först. Med det sagt så är det ju inte klart hur det här kommer att sluta.

Under fredagsförmiddagen besökte statsministern en förskola i Tynnered. Tanken var att tala om välfärd och vikten av en god förskola.

Men under torsdagseftermiddagen ändrades förutsättningarna radikalt när Sverigedemokraterna förklarade att de skulle väcka misstroende mot Morgan Johansson. Flera oppositionspartier anslöt sig – och som en följd lämnade Magdalena Andersson beskedet att hon avgår om justitieministern tvingas bort.

Fullt fokus på krisen

Med den bakgrunden var det medieuppbåd som kommit till förskolan i Tynnered betydligt större än det hade varit annars. Och frågorna handlade helt om den eventuella kommande regeringskrisen.

– Jag kan beklaga att Ulf Kristersson och de andra högerpartierna sätter Sverige i den här allvarliga situationen, säger Magdalena Andersson.

Vad har hänt?

  • Efter en vår med många skjutningar väckte SD misstroende mot inrikes- och justitieministern Morgan Johansson (S). Det backades upp av M, KD och L.
  • Statsministern Magdalena Andersson ilsknade till och meddelade att hela regeringen avgår om hennes minister avsätts.
  • På tisdag röstar riksdagen om saken. Om högeroppositionen lyckas få med sig ytterligare en röst ser det ut att bli regeringskris.

Moderatledaren Ulf Kristersson delar inte bilden av att det är han som orsakat en möjlig regeringskris. Han har istället sagt att det är Magdalena Andersson som riskerar att kasta landet in i en kris, med sitt avgångshot.

– En justitieminister är inte vem som helst. Morgan Johansson är ansvarig för säkerhetspolitiken, cybersäkerheten och det civila försvaret och just nu är vi i en utsatt position med ett krig i vårt närområde och en Natoansökan i ett känsligt skede. Då är en erfaren justitieminister är en stor tillgång, säger Magdalena Andersson.

Under fredagen besöker statsministern Göteborg. Bild: Anders Ylander
Under fredagen besöker statsministern Göteborg. Bild: Anders Ylander

Riktat mot hela regeringen

Hon säger att oppositionen kan rikta misstroende mot ministrar som gjort något fel, och att det i sådana fall kan finnas saklig grund. Men nu när det handlar om rent politiska skäl, då ser hon det som en misstroendeförklaring mot hela regeringen – eftersom regeringen fattar alla beslut kollektivt.

– Det är bara att titta på hur min företrädare Stefan Löfven agerade. Han gjorde likadant i liknande en situation.

Du ångrar inte de skarpa uttalanden du gjorde i går om att du ska avgå?

– Jag säger precis samma sak i dag.

Magdalena Andersson säger att det är oppositionen som spelar ett högt spel i en osäker tid – och på pressträffen fick hon frågan om hon inte med sitt avgångshot höjer insatserna.

– Det här är inget spel, och det är väl skillnaden mellan mig och oppositionen. Jag ser det inte som ett spel. Det här är på riktigt.

Kommenterar inte kontakterna

För bara några veckor sedan stod Magdalena Andersson och oppositionsledaren Ulf Kristersson och signalerade enighet på en gemensam presskonferens. Budskapet var att de skulle lotsa i Sverige i Nato tillsammans.

Nu är konflikten öppen och statsministern fick frågan om hon haft kontakt med Ulf Kristersson sedan torsdagseftermiddagen.

– Jag vill inte gå in på vilka kontakter jag haft. Jag brukar hålla mina enskilda samtal för mig själv.

I och med Centerpartiets besked om att de inte kommer att stödja misstroendeförklaringen är det helt avgörande hur den politiska vilden Amineh Kakabaveh väljer att rösta. Om regeringen kommer att ha kontakt med Kakabaveh ville Magdalena Andersson inte heller gå in på.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.