Statsministern håller pressträff

Ett knappt dygn efter attackerna i Vetlanda höll Stefan Löfven och Mikael Damberg en pressträff om händelsen. Statsministern och inrikesministern ber nu om att man håller sig till bekräftade uppgifter och inte spär på rykten.
– Vi ska avvakta polisens utredning och lyssna på vad som kommer framkomma längre fram gällande motiv. Det här är ingen migrationsfråga, säger Stefan Löfven.

ANNONS
|

Sju personer skadades när en man i 20-årsåldern attackerade folk på öppen gata i centrala Vetlanda under onsdagseftermiddagen. Tre av dem vårdas nu för livshotande skador. Även gärningsmannen vårdas på sjukhus, efter att ha blivit skjuten av polisen under gripandet.

Ett knappt dygn senare höll statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg presskonferens om händelsen.

– Vetlanda ska känna att hela landet är med dem, säger Löfven.

De poängterade att det ännu inte är klarlagt vilka motiv som ligger bakom den misstänkta mannens agerande.

– Jag vet att det finns en efterfrågan på information, men vid sådana här händelser är det viktigt är att alla håller sig till bekräftade uppgifter och inte sprider rykten eller felaktig information, säger Mikael Damberg.

ANNONS

Han säger att polisen nu behöver utreda händelsen i lugn och ro.

– Vi ska avstå från att kommentera gärningspersonen innan polisen har gått ut med information, bakgrund, dådet och motivbild bakom detta. Det blir lätt spekulativt, säger han.

LÄS MER:Åklagaren: Attacken utreds inte längre som terrorbrott

Stefan Löfven kommenterar Twitter-inlägg

Stefan Löfven fick även frågan om ett inlägg på Twitter som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev för två veckor sedan, innan dådet i Vetlanda:

”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”

Partiets konto retweetade eller återpublicerade inlägget efter händelserna i Vetlanda.

– Att Sverigedemokraterna är ute och spekulerar, det får stå för dem. Vi gör inte det. Vi ska avvakta polisens utredning och lyssna på vad som framkommer längre fram gällande motiv. Det här är inte en migrationsfråga som Sverigedemokraterna vill göra det till, säger Stefan Löfven.

– Nu har vi en väldigt allvarlig händelse i Vetlanda där oskyldiga människor är skadade, där deras anhöriga är djupt oroliga och då tycker vi att vi ska sätta fokus på att se till att den som ska hamna inför rätta döms för det.

LÄS MER:Så blev en tragisk händelse ett slagträ i den politiska debatten

LÄS MER:Chock i Vetlanda efter attacken: ”Det är hemskt”

ANNONS