Under tisdagens pressträff svarade statsminister Magdalena Andersson på frågor om bilden på en ung Ida Karkiainen som cirkulerar.
Under tisdagens pressträff svarade statsminister Magdalena Andersson på frågor om bilden på en ung Ida Karkiainen som cirkulerar. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Magdalena Andersson om bilden på Karkiainen

På måndagskvällen publicerade Nyheter Idag bilden av en ung Ida Karkiainen som sträcker ut sin arm i vad som ser ut att vara en Hitlerhälsning. På tisdagen kommenterade statsministern bilden på en pressträff.
– Jag har fullt förtroende för att det här inte är något som återspeglar hennes värderingar, säger hon.

ANNONS
|

Artikeln som Nyheter Idag publicerade bygger på olika källor som enligt uppgift ska ha varit närvarande i Ida Karkiainens tonår. Källorna menar att det spelades vit makt-musik i lägenheten som hon och pojkvännen då bodde i. Det ska inte heller varit ovanligt att det förekom Hitlerhälsningar.

Bilden fick stor spridning på olika nyhetsmedier och GP fick under kvällen kommentarer på sms från Karkiainen:

”Jag förstår hur det ser ut men jag har aldrig gjort en sådan sak i syfte att sympatisera med den avskyvärda ideologin nazismen står för”.

LÄS MER:Gud bevare oss för politiker utan lik i garderoben

Statsministern: ”Fullt förtroende”

På tisdagen var det en presskonferens där regeringen presenterade de nya åtgärderna som ska möta en fjärde coronavåg. Då fick statsminister Magdalena Andersson (S) även frågor kring den nya civilministern och bilden som cirkulerar.

ANNONS

– Självklart har jag talat med Ida Karkiainen. Den sortens gester är inte bara djupt historielösa utan också ytterst olämpliga, säger hon.

Ida Karkiainen ska ha gett samma förklaring till statsministern som till media.

– Det här var när hon var 15 år gammal, hon minns inte det här tillfället, men hon var tydlig med att hon även då inte hade den här typen av värderingar som återspeglar detta.

Magdalena Andersson säger att hon har fullt förtroende för det. Under pressträffen fick hon även frågor om hon hade accepterat den förklaring som Karkiainen ger om det hade varit en person inom till exempel Sverigedemokraterna som avslöjats på en sådan bild. Andersson menar att hon inte har några dubbla måttstockar, men tillägger samtidigt:

– Skillnaden är väl att de många sverigedemokratiska företrädare som man pratar om tror ju på de här värderingarna. Jag kan bara konstatera att SD är ett parti med nazistiska rötter och Jimmie Åkesson har ju sagt att Sverigedemokraterna är ett parti som aldrig kommer att överge sina rötter.

På sociala medier kommenterar den nyblivna civilministerna sin bakgrund ytterligare. ”Jag vill återigen understryka att jag inte har något minne av tillfället.”
På sociala medier kommenterar den nyblivna civilministerna sin bakgrund ytterligare. ”Jag vill återigen understryka att jag inte har något minne av tillfället.” Bild: Pontus Lundahl/TT

Civilministern kommenterar sin bakgrund

På sociala medier har Ida Karkiainen gått ut med ytterligare kommentarer om bilden och hennes bakgrund. Hon skriver bland annat att det inte finns några tvivel om att hon tar fullständigt avstånd från all form av rasistiska symboler och vit makt-uttryck.

ANNONS

”Vår lägenhet var ingen vit-makt-miljö. Här hängde punkare, raggare, hårdrockare, dömetallare, duktiga tjejer och stökiga killar. Det var fest ibland. Det spelades musik av många som ville styra låtlistan. Musik som jag inte står för. Vad andra spelade kan jag inte ta ansvar för. Jag brukade stänga av om jag märkte att det förekom vit makt-musik, men det gjorde jag förmodligen inte alla gånger.

Vi diskuterade politik, jag försökte oftast säga ifrån när någon uttryckte sig dumt, eller rasistiskt. Haparanda är en liten stad och alla känner alla. Därför känner jag mig också trygg med att alla vet precis vad jag är för person och att jag stått upp för all människors lika värde.”

LÄS MER:Civilminister Ida Karkiainen ser ut att göra hitlerhälsning på bild

ANNONS