Statsminister Magdalena Andersson erkänner sig besegrad

Statsminister Magdalena Andersson erkänner sig besegrad och kommer inom kort begära entledigande hos talmannen.
Samtidigt höjer hon ett varningens finger för att Sverigedemokraterna för första gången någonsin är på väg att få politiskt inflytande.
– Nu faller ett tungt ansvar på M, KD och L. De måste dra en tydlig gräns mot att alla försök underblåsa hat, hot och våld, säger hon.
– Jag påbörjar nu arbetet med att bilda en ny handlingskraftig regering, säger Ulf Kristersson.

ANNONS
|

Vid 19-tiden på onsdagskvällen kallade regeringen till en blixtinkallad pressträff. Där gick Magdalena Andersson inledningsvis igenom vad regeringarna de senaste åtta åren har uträttat, när Socialdemokraterna varit vid makten.

Hon erkände sig också besegrad i valet och meddelade att hon kommer att begära entledigande hos talmannen inom kort.

– Nu faller ett tungt ansvar på M, KD och L. De måste dra en tydlig gräns mot alla försök att underblåsa hat, hot och våld. Vare sig det är riktat mot politiker, journalister eller enskilda svenskar, vare sig det sker öppet eller genom alternativa medier, säger hon.

Magdalena Andersson konstaterade att partierna till höger, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har samlat en majoritet, om än knapp.

ANNONS

– Det är en tunn majoritet, men en majoritet. Därför kommer jag begära entledigande som statsminister, säger hon.

Öppnar för samarbete med Kristersson

Magdalena Andersson meddelar nu att hon kommer leda en övergångsregering fram tills att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har ett regeringsunderlag på plats.

– Det är viktigt att vi får en ny regering på plats, säger Magdalena Andersson och påpekade att Sverige står inför flera tuffa utmaningar samt den oroliga situationen i Sveriges närområde.

Samtidigt säger Magdalena Andersson att Socialdemokraterna står redo att samarbeta brett om Ulf Kristersson eventuella regering faller i framtiden.

– Vi kommer få en regering som är ett eller två mandat bort från regeringskris. Det sa jag före valet och det gäller också efter valet. Svensk politik behöver fler öppningar och färre låsningar. Om Ulf Kristerssons underlag inte håller ihop då är min dörr öppen, säger hon.

Tänker inte avgå

Samtidigt konstaterar Magdalena Andersson att Socialdemokraterna under hennes ledning gjort ett bättre val än på länge och därför ämnar hon inte avgå som partiledare.

Hon beskrev partiet som ett av de starkaste i hela norra Europa.

– Vi socialdemokraterna har gjort ett väldigt bra val. Vi har gått väldigt starkt i många delar av landet och kunna ta över styren. Jag ser fram emot att leda Socialdemokraterna i opposition, säger hon.

ANNONS

Kristdemokraterna partiledare Ebba Busch utropar högerblocket till vinnare genom sin Instagram.

”Vi har ett valresultat och svenska folket har röstat för ett maktskifte! Nu börjar arbetet tillsammans med de andra partierna för att få ihop en regering”, skriver hon.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar ett stundande maktskifte:

”Nu inleds en process för att i detalj definiera hur det vinnande laget kommer att struktureras och det är en process som ska få ta den tid som den behöver, allt för att bygga upp ett nytt och långsiktigt stabilt styre”, skriver han.

Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka.
Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka. Bild: Anna Tärnhuvud

Inledde förhandlingar i måndags

Även Ulf Kristersson kommenterar beskedet i sociala medier. Han ämnar inom kort att inleda processen med att bli Sveriges nästa statsminister. Han lovar att lösa energikrisen, få stopp på skjutningarna och bryta utanförskapet.

– Jag påbörjar nu arbetet med att bilda en ny handlingskraftig regering. En regering för hela Sverige för alla medborgare, säger han.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver följande på Facebook:

”Svenska folket har röstat för en förändring och en ny liberal borgerlig regering. Budskapet från väljarna är tydligt och nu ska det omsättas i en ny regering”, skriver han.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger till TT att de fyra partierna till höger inledde samtal redan i måndags och det arbetet nu kommer att växlas upp.

ANNONS

– Vi har inlett samtal, de förs i konstruktiv anda, vi är överens i flera stora sakfrågor som är viktiga för Sverige samtidigt har vi respekt för processerna framåt måste ta sin tid.

LÄS MER:Annie Lööfs öde avgör S-strategi

LÄS MER:V-toppens hårda ord: S härskade och söndrade

LÄS MER:Ulf Kristerssons väg till makten

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS