Arbetsgivarverket upphandlar klockorna som tilldelas den som arbetat statligt i minst 30 år. Arkivbild.
Arbetsgivarverket upphandlar klockorna som tilldelas den som arbetat statligt i minst 30 år. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Statlig damklocka mindre värd än herrvariant

Den guldklocka som statligt anställda kan få efter 30 års trogen tjänst är olika högt värderade beroende på om det är dam- eller herrmodell. Facktidningen Publikt rapporterar att herrmodellen kostar 5 450 kronor och damvarianten nästan en tredjedel mindre, 3 800 kronor.

ANNONS

På Arbetsgivarverket, som upphandlar klockorna, påtalar stabschef Ulrika Atterfors att det inte finns några hinder för kvinnor att välja herrmodellen.

– Man får välja vilken man vill som passar en bäst, oavsett kön, säger hon till Publikt.

Herrklockan har en större urtavla och ett något bredare band än damuret. Klockorna är gjorda i 18 karats guld med safirglas.

Björn Andersson, vice ordförande för facket ST inom Kriminalvården, tror inte att syftet är att diskriminera men menar att priset är en viktig symbolfråga.

– Det finns inte en tillräcklig medvetenhet kring de här frågorna och det är dessutom ganska klantigt behandlat. Man kunde ha valt en dyrare variant av damur som en ganska enkel lösning för att slippa sända ut den här korkade signalen.

ANNONS

Arbetstagare som har jobbat statligt under minst 30 år kan tilldelas utmärkelsen "för nit och redlighet i rikets tjänst" (NOR) och får då välja mellan en guldmedalj, ett glaskonstverk eller guldarmbandsuret.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS