Starka reaktioner på uttalandet från SD:s partisekreterare Richard Jomshof att islam är en avskyvärd ideologi och religion. Arkivbild.
Starka reaktioner på uttalandet från SD:s partisekreterare Richard Jomshof att islam är en avskyvärd ideologi och religion. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Starka reaktioner på SD-uttalande om islam

Uttalandet från SD:s partisekretare Richard Jomshof om att islam är en avskyvärd religion väcker starka reaktioner.
– Det är helt enkelt avskyvärt, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

ANNONS

"Att SD från sin officiella kanal väljer att sprida några ledande sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam är direkt stötande", skriver Kristersson på sin Facebooksida.

För en tid sedan sade moderatledaren i en intervju att han tyckte att SD förändrat sin retorik på sistone. I tisdags deltog SD:s partisekreterare Richard Jomshof i SVT:s debattprogram "Sverige möts". Han beskrev där islam som "en avskyvärd ideologi och religion".

Kränker människor

Ulf Kristersson reagerar nu på detta.

"Hård kritik mot våldsbejakande islamism eller andra former av fundamentalism är mycket berättigad. Men att kalla världsreligionen islam med 1,8 miljarder utövare för ”avskyvärd” är helt enkelt avskyvärt. Utöver att det kränker enskilda människor så medverkar det till den farliga polarisering av samhällsklimatet som Sverige redan har alldeles för mycket av", skriver han och fortsätter:

ANNONS

Främlingsfientligt populistparti

"Moderaterna kommer alltid stå upp för det öppna och fria samhället. Det innebär ett starkt motstånd mot religiös extremism, oavsett förtecken, som begränsar individens frihet och hotar det öppna samhället. Men detta sker utifrån en grundläggande respekt för enskilda människors frihet, rätten att fritt och fredligt utöva sin tro tillsammans med andra – och rätten att avstå från tro".

Även Centerledaren Annie Lööf reagerar på uttalandet.

"De hymlar inte ens med sin islamofobi. Många är de muslimer som varje dag går till jobbet eller skolan i Sverige. Nu är det inte islamism eller extremism, utan religionen islam. Ett sådant främlingsfientligt populistparti vill inte (C) ska ha inflytande över Sverige", skriver hon på Twitter.

Onödiga missförstånd

Richard Jomshof kommenterar kritiken på Facebook och hävdar att han vantolkats.

"Min medverkan i gårdagens "Sverige möts" i SVT1 har tråkigt nog vantolkats och orsakat onödiga missförstånd, vilket hade kunnat undvikas om man verkligen hade lyssnat till vad jag framförde under debatten.

Den som såg programmet förstår att det som diskuterades, och som jag höll med Luai Ahmed om, var kritiken mot islam som ideologi och styrelseskick, det vill säga islamism", skriver Richard Jomshof.

Owe Nilsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS