Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att Västra Götaland troligen fortfarande befinner sig i början av pandemin.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att Västra Götaland troligen fortfarande befinner sig i början av pandemin. Bild: Henrik Montgomery/TT

Större risk för en andra våg i Västra Götaland

I delar av landet är coronapandemin nu på tillbakagång, men Västra Götaland befinner sig troligen fortfarande tidigt i pandemin. Men om det kommer en topp är oklart.
– Det finns en större risk för en andra våg, men det beror på hur väl man klarar av att kontrollera smittspridningen, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, har delar av landet gått in en fas som man kallar sen pandemisk fas. Det innebär att toppen är passerad och att antalet nya fall blir färre.

Det gör att man nu kan byta strategi i arbetet med att begränsa pandemin.

– Nu ser vi att en del regioner går in i en fas där det är färre sjuka i covid-19. Då är det viktigt att gå tillbaka till att stoppa smittan, att hitta alla sjuka och utföra utförlig smittspårning, säger hon.

Västra Götaland i en annan fas

Men alla regioner befinner sig inte i samma fas. Vissa regioner är fortfarande inne i den tidiga fasen. Andra – som Västra Götaland – har legat ganska platt under en längre tid, utan att komma upp i någon tydlig topp.

ANNONS

I vilken fas befinner sig Västra Götaland?

– De är snarare i en tidig pandemisk fas, där man inte haft så omfattande smittspridning. Men vi vet inte hur det sett ut i befolkningen. Vi vet att det varit hård belastning på sjukvården, men det kan vara i sluttningen upp eller ned, säger Karin Tegmark Wisell.

De antikroppstester som Folkhälsomyndigheten gjort hittills antyder att färre har antikroppar i Västra Götaland än i Stockholm, vilket tyder på att färre haft infektionen. Fler skulle alltså kunna drabbas vid en andra våg av smittspridning.

– Men om det blir så vet vi inte. Risken för nya utbrott är större, men det beror på hur väl man lyckas kontrollera smittan fram tills att det finns ett vaccin.

Olika strategier i olika faser

Karin Tegmark Wisell beskriver pandemins tre olika faser som en tidig fas, där man ska inrikta sig på att stoppa smittan genom aktiv testning och smittspårning. I den pandemiska fasen – toppen på kurvan – gäller det att begränsa smittan och identifiera de sjuka. I den sena fasen kan man återgå till smittspårning och försöka stoppa smittan.

Under de senaste veckorna har det varit en intensiv diskussion kring det faktum att Sverige inte nått upp till det mål och 100 000 tester i veckan som satts upp och på tisdagens presskonferens förklarade Tegmark Wisell att det inte är möjligt att testa alla under den pandemiska fasen.

ANNONS

Olika syn på testning

– Det är inte möjligt att provta kanske upp till en miljon personer i veckan, som skulle blivit konsekvensen om vi skulle provta alla under den pandemiska fasen vi befann oss i.

Alla delar inte den uppfattningen. Professor Tove Fall är en av dem som förespråkat en omfattande testning och smittspårning i alla faser med argumentet att varje bruten smittkedja innebär färre smittade och sjuka.

Karin Tegmark Wisell håller med om att det är viktigt att testa i alla faser – men menar att det inte funnits möjlighet till en omfattande testning under den pandemiska fasen, utan att det tagit kraft från arbetet med att bekämpa sjukdomen.

LÄS MER:18 nya fall av coronaviruset i Västra Götaland

LÄS MER:Därför har Norge lyckats bättre i kampen mot corona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS