Richard Jomshof
Richard Jomshof (SD) uppmanas att avgå som justitieutskottets ordförande. Bild: Ali Lorestani/TT

Spricka inom Tidöpartierna efter Jomshofs tweets

Efter att Richard Jomshof (SD) kallat profeten Muhammed för ”massmördare” krävde socialdemokraten Morgan Johansson att han skulle avgå som justitieutskottets ordförande.
Nu höjs även röster inom Tidöpartierna.
– Man passar inte som utskottsordförande om man beter sig som han gjort, säger Liberalernas Carl B Hamilton till DN.

ANNONS
|

Den diplomatiska kris som den senaste tidens koranbränningar har medfört kommenterades under torsdagen av justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD), som tidigare även uppmanat till bränning av hundratals fler koraner.

I en tweet kallade han bland annat islam för en ”antidemokratisk, våldsförespråkande och kvinnofientlig religion” och profeten Muhammed för ”krigsherre, massmördare, slavhandlare och rövare”.

Detta fick den tidigare justitie- och inrikesministern Morgan Johansson att kräva Jomshofs avgång som utskottsordförande.

– Det är den här typen av retorik från Sverigedemokraternas sida som bidrar till att läget blir ännu allvarligare. Jag menar att det är helt omdömeslöst, det som Richard Jomshof nu har gjort, och han kan inte sitta kvar på sin post efter detta – det är min uppfattning, sa Morgan Johansson till GP då.

ANNONS

Ytterligare uttalanden

Richard Jomshof slog ifrån sig och hävdade att Morgan Johansson använder det försämrade säkerhetsläget för att ”försöka vina politiska poäng” och både utrikesminister Tobias Billström (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) avfärdade det hela som en ovidkommande inrikespolitisk angelägenhet.

Men Jomshofs uttalanden har inte upphört. Tvärtom kom istället ett nytt inlägg med ungefär samma budskap under fredagen. Något som fått delar av det regeringsunderlag som Sverigedemokraterna själva ingår i att reagera.

– Jag tror det blir väldigt svårt för honom att få förtroende hos alla som sitter i justitieutskottet och därmed blir han en olämplig ordförande, säger bland annat Liberalernas riksdagsledamot Carl B Hamilton till DN och fortsätter:

– Man passar inte som utskottsordförande om man beter sig som han gjort.

Carl B Hamilton
Carl B Hamilton är riksdagsledamot för Liberalerna. Han anser att Richard Jomshof måste kliva av sin post som justitieutskottets ordförande. Bild: Bertil Ericson / TT

”Det är onödigt”

Även Joar Forsell från Liberalerna och Kristdemokraternas Magnus Jacobsson framför kritik till Jomshofs utspel, rapporterar Dagens Nyheter – även om de inte går hela vägen och kräver hans avgång.

– Hans twittrande är olämpligt i det läge som vi befinner oss i – det är uppenbart att han använder sig av ett språk som han ville provocera med. Det är onödigt, helt enkelt, säger Joar Forssell.

– Han förenklar historien något hejdlöst. Det är ingen som tar honom på allvar. Han söker ständigt konflikter. Han har absolut inte gått in i rollen som regeringsunderlag, säger Magnus Jacobsson till tidningen.

ANNONS

I en intervju med Expressen ger sig även Liberalernas partisekreterare Gulan Avci in i diskussionen genom att kalla Jomshofs twittrande för ”ansvarslöst”. Hon håller dock med honom om att Socialdemokraterna inte bör använda det här för att ”plocka billiga inrikespoänger”.

GP har sökt Richard Jomshof, utan resultat.

ANNONS