Sommarstugemordet: Här är polisens nya bevisjakt

I början av augusti ringde den skadade kvinnan i 65-årsåldern 112. – Hjälp, jag har hål i kroppen, sa hon i samtalet. I samma hus låg maken död. Parets dotter och dotterns sambo misstänks för mordet och mordförsöket. Samtidigt utreds om kvinnans make också mördats. I förra veckan öppnades hans grav och kroppen genomgick en rättsmedicinsk undersökning. Nu meddelar åklagaren att det kan bli aktuellt med ytterligare undersökningar.

ANNONS
|

När polisen kom till sommarstugan i Arboga i början av augusti i år hittade de en kvinnasvårt skadad och hennes make var död.

Polisen hade innan dettafått ett samtal där kvinnan vädjade om att få hjälp.

- Jag har hål i kroppen.

Hustrun anhölls kort därpå misstänkt för att ha tagit livet av sin man. Men efter de första förhören med kvinnan visade det sig att kvinnan i stället var ett offer för ett mordförsök.

Då började polisen misstänka parets dotter, en kvinna i 40-årsåldern.

En månad senare begärdes kvinnan häktad. Dessutom begärdes hennes sambo, en man i 20-årsåldern häktad för mordet och mordförsöket.

ANNONS

LÄS MER: Sommarstugemordet: Detta har hänt

LÄS MER: Mordmisstänkta dotterns hemliga kärleksmeddelanden på häktet

Misstanken: Dottern anstiftade mordet

I häktningsframställan skrev åklagaren att paret utfört handlingarna "tillsammans och i samförstånd med annan". Åklagaren skrev också att dottern "i vart fall anstiftat" till mordet och mordförsöket samt "medverkat till gärningarna genom råd och dåd".

Tingsrätten beslutade att häkta paret och de har suttit häktade sedan dess.

Nu begär åklagaren ännu mer tid för att utreda misstankarna mot paret. I en begäran om åtalsförlängning skriver åklagaren: "förundersökningen kan inte slutföras inom föreskriven tid".

– Förundersökningen är inte avslutad, säger Johan Fahlander och fortsätter.

– Det är förhör som ska hållas. Det återstår en del analyser och så. Det är en del kvar.

Liksom tidigare begär han ytterligare nästan fyra veckor. Han begär förlängning till den 21 december men han räknar inte med att det ska vara klart att väcka åtal då heller.

– Det är fortfarande så att förundersökningen pågår. Sedan ska förundersökningen sammanställas och därefter ska förundersökningen delges. Allt det där kommer att ta tid och med all säkerhet inte vara klart till den 21 december, säger han och betonar att det rör sig om ett omfattande material, som dessutom ska översättas för den misstänkte mannens skull.

ANNONS

Han kräver också att de misstänkta ska ha restriktioner samt att yppandeförbud ska gälla för alla inblandade.

På onsdagseftermiddagen hade både kvinnan och mannens försvarare hört av sig till tingsrätten och sagt att de går med på förlängningen, utan häktningsförhandling.

LÄS MER: Nu öppnas makens grav

Utreder makens drunkning som mord

Samtidigt som polisen utreder mordet och mordförsöker på kvinnans föräldrar pågår en utredning rörande hennes makes död. Förra sommaren hittades mannen död i vattnet vid sommarstugan i Arboga.

Det finns flera mystiska omständigheter rörande drunkningen. Bland annat ska kvinnan ha tecknat en livförsäkring på maken. Om han skulle dö skulle hon få 2,5 miljoner kronor. När maken dog ville försäkringsbolaget att polisen skulle utreda dödsfallet men det var först, ungefär, ett år senare som en förundersökning om mord inleddes.

I början av november delgavs kvinnan misstanke om förberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning för att hon tecknade försäkringen och begärde ut pengarna.

Enligt de senaste uppgifterna från åklagaren är ingen misstänkt för mordet på mannen. Men i förra veckan öppnades makens grav för att kroppen ska genomgå en rättsmedicinsk obduktion för att se om någon annan kan ha orsakat hans död.

Åklagare Johan Fahlander har inte fått svar från undersökningen.

-Man avvaktar vissa analyser och så där, säger han och berättar att jakten efter bevis kan leda till att kroppen undersöks en gång till.

ANNONS

-Om jag har fattat det rätt så kan det bli aktuellt med ytterligare undersökningar i vissa avseenden.

LÄS MER: Nya misstankar mot mordmisstänkt dotter

GP söker åklagaren.

ANNONS