Sommarstugemordet: De misstänkta frigivna

Paret misstänktes för att ha dödat kvinnans pappa och för att ha försökt döda hennes mamma. Nu har de blivit frigivna. - De är fortfarande intressanta i utredningen, säger kammaråklagare Johan Fahlander i ett pressmeddelande. De är dock fria att lämna landet. - Det finns inget reseförbud för någon av dem, säger Annika Collin på åklagarmyndighetens presstjänst.

ANNONS
|

På fredagen frigavs paret som har misstänkts för sommarstugemordet.

– De båda har varit skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen, säger kammaråklagare Johan Fahlander, i ett pressmeddelande.

Åklagarmyndigheten skriver att det har gjorts en omfattande brottsplatsundersökning. Man har hört boende runtomkring fastigheten i Arboga. Anhöriga och flera andra personer har hörts. Dessutom har man genomfört flera husrannsakningar platser i anknytning till de misstänkta.

– Vi har jobbat intensivt med att kontrollera uppgifter. Utredningsarbetet fortsätter nu, vi går nu in i ett analysskede av fynd som gjorts på brottsplatsen och på andra platser, säger Johan Fahlander i pressmeddelandet.

ANNONS

Fria att lämna landet

Polisen säger att man inte har några andra misstänkta i fallet. Nu fortsätter de sitt intensiva arbete i jakten på de skyldiga.

- Det gäller att analysera det material vi har och se hur vi ska fortsätta med det, säger Anders Hedström, presstalesperson för polisområde Västmanland.

Har paret några restriktioner?

- Båda är frigivna. så då finns det inga restriktioner.

Innebär det att de är fria att lämna landet?

- De är fria, frigivna, men de är fortfarande intressanta i utredningen,säger Anders Hedström.

Är ni rädda att de ska lämna landet?

- Jag kan inte spekulera, säger han och hänvisar till åklagaren som i sin tur sagt att han inte kommenterar fallet mer i dag.

Anders Hedström säger att han inte heller kan kommentera om man tvingades ingripa när paret var på Arlanda, på väg att lämna landet.

- Det kan jag inte heller kommentera. Vi är där vi är idag vi har bedrivit ett intensivt utredningsarbete och åklagaren har fattat ett beslut om att det som har framkommit hittills i den här utredningen inte var skäl för häktning och därför är de frigivna 10.56 och 10.57 idag men de är fortfarande intressanta i utredningen.

ANNONS

Håller polisen koll på dem?

- Vilken arbetsmetodik vi har i ett utredningsarbete är inget vi kommenterar,säger Anders Hedström.

På åklagarmyndighetens presstjänst bekräftar de att de inte har något reseförbud.

- Det finns inget reseförbud för någon av dem, säger Annika Collin.

Hon undersöker nu om de har några andra restriktioner.

"Fortfarande misstänkta"

Lars Jähresten, mannens advokat, har precis tagit emot beskedet när GP nårhonom.

– Mot bakgrund av vad jag har fått reda på under förhören så är det den här utgången som jag hade väntat mig att de antingen skulle släppas eller friges vid en häktningsförhandling, säger han och fortsätter.

– Jag tolkar det som att de fortfarande är misstänkta men att det inte räcker för att begära dem häktade. Utredningen lär fortsätta så vi får se vad som händer.

Hur har du sett på bevisningen som lagts fram under förhör?

–Den räcker inte ens för att begära dem häktade, enligt åklagaren nu också, sägerLars Jähresten och fortsätter.

–Jag kan förstår att polis och åklagare riktade misstankar åt det här hållet så att han anhölls det tycker jag inte är felaktigt på något sätt. Men sedan räcker inte bevisningen.

"Hål i min kropp"

Det var för drygt två veckor sedan som polisen larmades till en sommarstuga i Arboga.

ANNONS

– Hjälp, jag har hål ikroppen, sa den panikslagna kvinnan i samtalet enligt VLT.

När polisen kom till platsen hittade de en man i 70-årsåldern avliden och kvinnan i 65-årsåldern var svårt skadad.

Inledningsvis misstänktes kvinnan för mordet på sin make men misstankarna avskrevs efter det första förhöret.

Polisen riktade i stället misstankarna mot parets dotter. Och tidigare i veckan kunde hon gripas. Man grep också en man i 20-årsåldern som misstänks vara inblandad i dådet.

Paret var på väg att lämna landet när de greps.

Nekar till brott

Polisen har tidigare sagt att paret nekar till brott. På torsdagen berättade kvinnans advokat att hon var kritisk till bevisningen mot hennes klient.

– Enligt min uppfattning är det spekulationer, sa Amanda Hikes.

GP söker kvinnans advokat. Hon har tidigare berättat att kvinnan nekat till brott och kallat misstankarna mot klienten som "spekulationer".

ANNONS