Redan vid midsommar kan man kantareller i skogen. Arkivbild.
Redan vid midsommar kan man kantareller i skogen. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Sommarkantarellerna: När och var hittar du dem?

Skogens guld – kantarellerna – får vana som ovana svenskar att ge sig ut i skogen varje år. Säsongen börjar på sommaren men vad krävs för att de ska växa och var hittar man dem?

ANNONS

Man kallar dem sommarkantareller. Men det är egentligen ett smeknamn och inte en egen art. En del menar att det är vanliga kantareller som kommer på sommaren och andra menar att det är blek kantarell, som är en egen art, berättar Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– De är väldigt lika och det är inte alla som kan skilja dem åt; i princip kantarellgula bägge två och smakar likadant.

De första exemplaren dyker upp i början av juni om det varit gynnsamt väder, alltså inte för torrt.

– Till midsommar brukar det ju alltid finnas lite smått men det är aldrig stora mängder så tidigt.

ANNONS

Kantarellerna växer långsamt. Det tar många veckor eller till och med månader för dem att växa sig stora till skillnad från andra svampar som växer upp på några dagar.

– Man kan ju försöka, om man hittar ett ställe, att inte vara för sniken utan låta dem växa till sig eller åtminstone lämna de minsta knopparna, råder Michael Krikorev.

Hittar skogens guld

Kantarell och blek kantarell lever med träd i symbios och kan inte leva utan trädens rötter. Man hittar dem vid träden och ovanför deras rötter, så långt som 10 till 20 meter från stammen.

Torra år får man leta i norrslutningar och skuggiga och fuktiga ställen. Regniga år finns de nästan överallt där värdträden växer.

Blekkantareller växer med ek, bok och hassel, vilket inte växer i norra Sverige. Man brukar säga att de finns söder om Dalälven. De hittas inte bland mossa utan vid fjolårslöv direkt på jorden.

Vanliga kantareller kan även hittas i mossiga granskogar och växer med flera olika trädslag och kan därmed plockas i nästan hela landet.

Bra nybörjarsvamp

Michael Krikorev tycker inte att kantareller är så speciella utan menar att det finns mycket delikatesser att upptäcka i skogen.

– Ett tips är att lära sig en, två nya svampar per år. Det finns ju så mycket andra svampar som är lika goda eller godare.

ANNONS

Men det är en väldigt bra nybörjarsvamp med god smak som många gillar. Den är lätt att känna igen och har inga farliga förväxlingsarter plus att den sällan blir larv- eller insektsangripen.

Den har en lång säsong och brukar dyka upp kring midsommar och är det gynnsamt väder kan det finnas kantareller hela sommaren, hela hösten och in på senhösten.

ANNONS