Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det sker inte fler bostadsinbrott under sommaren än under resten av året, enligt polisen. Arkivbild.

Sommaren ingen högsäsong för inbrottstjuvar

Under varma somrar som denna har många både fönster och dörrar på vid gavel – och kanske inte full uppsikt i semesterledigheten. Ändå sker inte fler bostadsinbrott under sommaren än under resten av året, enligt polisen.

- Den stora puckeln är under hösten. I oktober, november och december, när höstmörkret kommer, går det uppåt ordentligt. Det är mer synligt om man är hemma eller inte, säger Göran Landvall, polisens nationellt sakkunnige om bostadsinbrott.

"Mörker är tjuvarnas bästa vän"

Även Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, konstaterar att det sker flest inbrott under årets sista tre månader.

- Det beror på att det är mörkt ute – mörker är tjuvarnas bästa vän. När det är mörkt ute sker inbrotten, år efter år, säger han.

- Visst kan det påverka om du har ett öppet fönster under sommaren, men det brukar plana ut. Det sker en uppgång under hösten.

Bortsett från att ljuset bidrar till att hålla tjuvar borta under sommaren är även rörligheten större, något som Göran Landvall menar är det främsta förebyggande fenomenet mot bostadsinbrott i framför allt villasamhällen.

- Folk är hemma och rör sig mer på sommaren. Folk pratar med varandra över häcken. Det finns inga tjuvar som vill göra något där. Risken för att man blir sedd eller hörd är uppenbar.

Hur många inbrott som har rapporterats under sommaren kan Göran Landvall inte svara på, men han säger att det generellt sett inte sker fler inbrott då än under resten av året.

- Bortsett från puckeln under hösten sker en uppgång i slutet av vintern. Men oktober, november och december är betydligt mycket högre. Bortsett från det är det relativt jämnt under året, med någon marginell nedgång under sommaren.

Grannsamverkan viktig

Något som Göran Landvall menar är viktigt för att försvåra för tjuvarna är att man har mer kontakt med sina grannar.

- Snacka med grannarna. Det finns grannsamverkansgrupper, men det finns också informella sådana – till exempel med de två närmaste grannarna. Man kan hjälpa varandra med att tömma brevlådan och att fylla på villans sopkärl, så att det ser ut som att man är hemma. Tjuvarna har koll på när sopbilarna kommer.

Göran Landvall betonar vikten av ordentliga, certifierade och godkända lås, inte bara på ytterdörren utan även på baksidan av huset där tjuvarna är mer skyddade. Enligt honom går nio av tio tjuvar in i huset från dess baksida.

- Det kan tyckas vara tjatigt, men det finns många som har lås som man kan öppna med vilken tändsticka som helst.

- Om man bor i flerfamiljshus behöver man en ordentlig säkerhetsdörr. Bor man på de två lägsta våningarna bör man även titta till balkongdörren.

Han framhåller också inbrottslarm och belysning både inomhus och utomhus.

- Vad man än tycker och tänker om larm är det bra, säger han och fortsätter:

- För villor bör man ha belysning med rörelsekännare utomhus, så att det lyser upp om någon närmar sig huset. Då är tjuvarna i rampljuset och det vill de inte vara. Belysning inomhus kan man koppla till vanliga timers. De kostar inte mycket.