2022 fördelade Socialstyrelsen cirka 460 miljoner kronor för att förebygga kriminaliteten. Arkivbild.
2022 fördelade Socialstyrelsen cirka 460 miljoner kronor för att förebygga kriminaliteten. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Socialstyrelsen: Statsbidrag hjälper mot brott

De statliga bidragen för sociala insatser i utsatta områden hjälper kommunerna att utveckla sitt brottsförebyggande arbete gentemot barn och unga, anser Socialstyrelsen.

ANNONS
|

I fjol inträffade 116 fall av dödligt våld i Sverige, enligt de senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är tre fler än 2021.

Medan det dödliga våldet med skjutvapen ökade i fjol minskade övrigt dödligt våld och särskilt dödligt våld i nära relation, enligt Brå.

För att förebygga kriminaliteten fördelade Socialstyrelsen cirka 460 miljoner statliga kronor i fjol. 89 procent av pengarna användes av kommunerna, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bidraget delades ut till 28 kommuner som har minst ett utsatt område och användes bland annat för att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet.

Satsning på barn och unga

"Liksom föregående år framhåller kommunerna vikten av att erbjuda barn och unga i utsatta områden tillgång till fritidsaktiviteter, sysselsättning, stöd i skolan och individuellt stöd", förklarar Stina Isaksson, enhetschef på Socialstyrelsen i texten.

ANNONS

"Detta menar de har en positiv påverkan på skolresultat, upplevd hälsa och delaktighet i positiva sociala gemenskaper", fortsätter hon.

Enligt Isaksson har bidraget exempelvis hjälpt kommuner att fånga upp barn och unga i riskzon och minska risken att hamna i destruktiva sammanhang och utanförskap.

Relationsskapande arbete

Enligt Socialstyrelsen har 25 av de 28 kommunerna använt bidraget till uppsökande och relationsskapande verksamheter med barn och unga, bland annat genom anställningen av 300 fältarbetare.

Bidraget användes även för till aktiviteter och mötesplatser för att ge unga i riskzonen sysselsättning.

Många kommuner har dessutom utökat stödet till föräldrar, satsat på stöd till barn och unga för att lyckas i skolan och på samverkan mellan socialtjänst, skola och polis.

Fakta: Statsbidraget för sociala insatser i kommunerna

Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att administrera, fördela medel samt följa upp en satsning på sociala insatser för barn och unga i utsatta områden under åren 2021–2023.

Statsbidraget ska gå till insatser i utsatta områden som syftar till att minska risken för barn och unga att dras in i eller på andra sätt drabbas av kriminalitet.

I årets rapport redovisas hur medlen fördelats, använts och vilka resultat som uppnåtts.

Socialstyrelsen har också analyserat i vilken utsträckning genomförda insatser har bidragit till att uppfylla syftet med satsningen. Dessutom redovisas hur Socialstyrelsen arbetat med det kunskapsstödjande uppdraget till kommuner för hur de kan arbeta med det brottsförebyggande arbetet med barn och unga.

2024 publiceras en slutredovisning med uppföljning av hela satsningen.

Källa: Socialstyrelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS