Socialdemokraterna rusar – ligger klart över valresultatet

Socialdemokraterna går starkt framåt i GP/Sifos väljarbarometer. Samtidigt tappar Centerpartiet – och Miljöpartiet tangerar sin sämsta siffra sedan 2002.
Regeringsalternativet runt M-ledaren Ulf Kristersson halkar efter.
– Just nu är det roligare att vara Magdalena Andersson än Ulf Kristersson, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Få partier har anledning att hurra över resultatet i GP/Sifos väljarbarometer från december.

Undantaget: Socialdemokraterna.

Med 31,1 procent ökar partiet signifikant sedan november. En siffra som är klart bättre än valresultatet 2018, och den bästa sedan 2014, med undantag av maj 2020 när det var fullt fokus på coronapandemin. I senaste mätningen, i oktober, var siffran 28,9 procent.

GP/Sifos senaste väljarbarometer visar en Magdalena Andersson-effekt och partiet ligger nu klart över sitt valresultat.
GP/Sifos senaste väljarbarometer visar en Magdalena Andersson-effekt och partiet ligger nu klart över sitt valresultat. Bild: Anna Tärnhuvud

Sedan oktober har S ökat med 4,5 procentenheter, och under den här perioden har det varit fokus på budgetstrid, partiledarskifte, regeringskaos och statsministeromröstning.

– Det har varit stort initialt fokus på vem Magdalena Andersson är. Hon har varit i rampljuset vid budgetförhandlingarna, som ny partiledare och som ny statsminister, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Socialdemokraterna plockar väljare från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna – och de nya väljarna är främst kvinnor.

Tufft för C och MP

Centerpartiet tappar 1,1 procentenheter sedan november, och med 7 procent är partiet också under valresultatet 2018. Över tid har kvinnliga väljare gått till S, och män högerut.

Miljöpartiet stannar på 3,2 procent. Inget signifikant tapp sedan förra månaden, men partiet är nu signifikant under riksdagsspärren. MP tangerar också den sämsta siffran i GP/Sifos mätserie sedan 2002.

Bild på Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Adam Ihse / TT

Jonas Hinnfors säger att det har varit en rörig tid för väljarna.

Att det kan vara svårt att förstå både Centerpartiets och Miljöpartiets agerande – trots att det varit logiskt för partierna själva – där C stöttade regeringen, men inte budgeten, och där MP hoppade av regeringen.

– Den enda fasta punkten har egentligen varit S, som efter ett nederlag också lyckades komma tillbaka till regeringsmakten, säger han.

Här framstår S som ett parti som har hållit en linje, och lyckats få fokus på sina frågor om välfärd, klimat och kriminalitet, enligt Jonas Hinnfors.

– Men det är inte så att S kan luta sig tillbaka. Det kommer en vardag. Magdalena Andersson kan stå friare i sin opinionsbildning utan MP. Samtidigt kan det bli stökigt att lyckas få igenom sin politik.

ANNONS

LÄS MER:C-toppen: ”SD vill flytta andra partier i mer främlingsfientlig riktning”

LÄS MER:Finansmarknadsminister: För enkelt att handla på kredit

LÄS MER:S-toppen: ”Jag förväntar mig att Kristersson talar Åkesson till rätta”

Högerblocket ligger efter

Om det vore val idag skulle 20 procent lägga sin röst på Moderaterna. Partiet är nu nere i nivå med valresultatet 2018, och är nu jämnstora med SD.

För att ta makten efter valet måste formationen kring Kristersson locka väljare från vänster/mitten-alternativet. Men istället har M tappat väljare dit.

Om både Miljöpartiets och Liberalernas mandat skulle räknas in skulle S, C, MP och V få 51 procent, om man medan M, KD, L och SD bara skulle få 47,6 procent.

– Förlorar Ulf Kristersson valet sitter han inte kvar som partiledare, kan man ana, säger Jonas Hinnfors.

Han konstaterar att M-ledaren behöver fundera över om partiet behöver fler fokusfrågor än brott och straff, om den tajta relationen till SD stöter bort väljare och hur partiet ska hantera Liberalerna.

Nyamko Sabuni och Liberalerna harvar på under riksdagsspärren.
Nyamko Sabuni och Liberalerna harvar på under riksdagsspärren. Bild: CAROLINA BYRMO/ GÖTEBORGS POSTEN

Ett parti som för övrigt har det fortsatt mycket tufft i opinionen. Med 2,8 procent fortsätter L att vara signifikant under spärren.

– Man kan möjligen överleva på stödröster och mycket kan hända fram till valet. Men partiet var inte med på M, KD, SD-budgeten och står utanför det blocket på något sätt. Den forskning som finns visar att partier behöver vara ganska entydigt inordnade i ett block för att få stödröster. Annars kommer de inte, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

LÄS MER:Dambergs vallöfte: Höjd skatt för de rika

LÄS MER:Andersson: Fler som begår brott ska utvisas

Så gjordes GP/Sifos decembermätning

Fråga:"Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Kantar Sifos väljarbarometer bygger på 6 157 intervjuer, gjorda 6–16 december 2021, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer.

Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

12,3 procent uppger inget parti.

ANNONS