Migrationsminister Morgan Johansson meddelar nu att man ser över möjligheten att låta de afghanska tolkarna komma till Sverige.
Migrationsminister Morgan Johansson meddelar nu att man ser över möjligheten att låta de afghanska tolkarna komma till Sverige. Bild: Nils Petter Nilsson

Socialdemokraterna ändrar sig om tolkarna i Afghanistan

Tolkarna som arbetat åt den svenska regeringen i Afghanistan ska få komma till Sverige, det uppger justitieminister Morgan Johansson (S) för Ekot. Just nu pågår samtal mellan Migrationsverket och Försvarsmakten för att spåra tolkarna.

ANNONS
|

Socialdemokraterna har ändrat sig och öppnar nu för att hjälpa de afghanska tolkarna som arbetat för Sverige.

Det pågår samtal mellan Migrationsverket och Försvarsmakten om hur man ska kunna spåra och identifiera de personer som arbetat som tolkar för Sverige i Afghanistan fram till 2014, uppger Ekot.

LÄS MER:Ta hem de afghanska tolkarna

Hur tolkarna ska kunna föras till Sverige återstår fortfarande att lösa.

– Det är som alla förstår ett mycket svårt och komplext jobb, både praktiskt och juridiskt. Det är ett inbördeskrig i Afghanistan och Sverige har inte längre någon militär personal på plats, säger Morgan Johansson (S) till radiokanalen.

Tolkarnas situation har blivit en alltmer debatterad fråga i takt med att den väpnade konflikten mellan talibaner och afghanska säkerhetsstyrkor eskalerat i området. En utveckling som pågått sedan USA och Nato drog tillbaka sina sista trupper från landet i slutet av maj.

ANNONS

LÄS MER:Sluta fega ur – amnesti för ensamkommande är lösningen

M krävde snabbt agerande och skydd i Sverige

På måndagen riktade sig Moderaterna till regeringen och krävde att de snabbt skulle agera för att tolkar och lokalanställda skulle kunna erbjudas skydd i Sverige. Det förslaget stängde dock migrationsminister Morgan Johansson dörren för. Han menade då att det inte var rimligt att samtliga som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid skulle erbjudas skydd i Sverige.

Nu svänger alltså S i frågan, och uppger att man undersöker möjligheterna för att erbjuda lokal personal i området så kallad vidarebosättning i Sverige. I nuläget jobbar man med att identifiera personer som kan komma att bli aktuella för detta.

LÄS MER:Nödrop från krigets Afghanistan: ”Det går inte att fly”

Ambassadpersonalens kritik: ”Försvinnande liten respons”

Tidigare på måndagen publicerade anställda på Sveriges ambassad i Kabul ett öppet brev, där de beskrev sina upplevelser av att befinna sig i det konflikthärjade området.

”Den svenska regeringen och dess politiker har njutit av sin sommar och semester, och visat försvinnande liten respons på vår vädjan om att rädda oss och våra familjer innan helvetet bryter lös i talibanernas händer”, står att läsa i brevet som är skrivet på engelska.

LÄS MER:Unga som flytt Afghanistan i limbo – får inte utvisas eller jobba

LÄS MER:Talibanerna en fara för hela världen varnar Afghanistans ambassadör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS