Johan Lindholm valdes som ny LO-ordförande under lördagen.
Johan Lindholm valdes som ny LO-ordförande under lördagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Snickaren Johan Lindholm blir LO:s nye ordförande

På lördagen valde LO:s kongress Johan Lindholm till ny ordförande, efter Pim van Dorpels plötsliga avhopp.
– Det händer saker hela tiden. I LO finns det fullt med förmågor, jag var en, och nu står jag här, säger han efter valet.

ANNONS
|

Johan Lindholm var inte valberedningens förstaval. Det var istället hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel. Men han drog sig hastigt ur i torsdags och hänvisade till ”privata skäl”.

– Jag har efter samtal och ytterligare betänketid beslutat att jag inte längre står till valberedningens förfogande, sa Pim van Dorpel i ett pressmeddelande.

Det beskedet beklagade valberedningen, men gick sedan vidare för att vaska fram ett annat namn.

Under lördagsmorgonen meddelade valberedningen istället att Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, är deras kandidat till posten som LO-topp.

Strax innan klockan 13 valdes han sedan. På den efterföljande presskonferensen presenterade han sig själv. Den nya LO-basen kommer från Södertälje, har varit ordförande för Byggnads sedan 2012 och är också ordförande för den europeiska bygg- och träfacket EFBWW.

ANNONS

– Jag är timmerman i botten. Jag har fem grabbar och en väldig massa barnbarn, tolv stycken. Det blir en del passande men vi får se hur det blir med det framåt, säger han.

Samma namn i övrigt

Under helgens kongress väljer LO en helt ny ledning. Valberedningens förslag är att Elektrikernas Louise Olsson ska bli förste vice ordförande, Kommunals Jessica Leiding andre vice och Metalls Veli-Pekka Säikkälä som avtalssekreterare.

Johan Lindholm tar över efter Susanna Gideonsson, som suttit som ordförande sedan 2020 men som meddelade i början av året att hon ska sluta.

På presskonferensen fick Johan Lindholm också frågor om vad han vill göra som LO-bas.

– Jag vill känna den power som var i salen i dag flyttas ut på arbetsplatserna.

Johan Lindholm har, som ordförande för Byggnads, arbetat mycket för att stävja arbetslivskriminalitet.

– Jag tror det är en fråga för hela arbetsmarknaden, inte bara Sverige utan hela Europa. Det är så utspritt och farligt att vara ut på arbetsplatser på grund av det som jag vill kalla näringslivskriminalitet, sa han.

Det något märkliga förspelet, där den tidigare kandidaten hoppade av i sista stund och där Johan Lindholm hastigt fick träda in, har inte påverkat den nye ordföranden. Trots att han blev inkastad så känns det inte så, menar han själv.

ANNONS

– Jag känner att den här federationen behöver en stark ledare, ledning, styrelse och härliga medlemmar. Jag upplever inte att jag blev inkastad.

Har kallats radikal

Den nye LO-basen har tidigare kallats både stridbar och radikal.

– Är man radikal för att man lyssnar på medlemmarna? Jag försöker ta reda på hur hur landet ligger och lyssna in med stora öron vad som är viktigt för medlemmarna. Om det är att vara radikal vet jag inte. Men det har varit mitt uppdrag och nu blir det ett ännu bredare uppdrag.

Tomas With, valberedningens ordförande, säger följande om valberedningens val till TT:

– En enig valberedning, men därtill också 14 eniga förbund, står bakom förslaget att välja Johan Lindholm till LO:s nästa ordförande.

ANNONS