Snart kan du skicka pengar i mobilen

ANNONS
|

Först ut att erbjuda en sådan tjänst är mobiloperatörerna som tidigare i år bildade det gemensamma bolaget 4T och den mobila plånboksappen Wywallet. Från i juni ska mobilkunder hos Tre, Telenor, Telia och Tele2 kunna skicka pengar till andra privatpersoner via ett mobilt konto som fylls på via internetbanken eller från ett betalkort.

Konkurrens från bankerna

Men redan i höst kommer flera banker med en konkurrerande tjänst. De fyra storbankerna SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken samt Länsförsäkringar och Danske Bank samarbetar kring Swish, en tjänst som låter privatpersoner skicka pengar mellan varandra med en app och ett mobilt bank-id.

Att bankerna är lite senare ute än operatörerna är Carl Molinero, chef för mobila betalningar på Swedbank, inte speciellt orolig över.

ANNONS

–4T blir en spänstig konkurrent, vi får väl se vad kunderna väljer. Men det tar ju tid att förändra kundbeteenden. Det har till exempel tagit hur många år som helst att få betalkort etablerade.

Betalning i butik nästa år?

Däremot ser det ut att dröja ytterligare minst ett halvår innan mobila butiksbetalningar lanseras på bred front.

På tisdagen började Swedbank testa ett system för betalningar med mobilen i butiker som går under namnet Bart. Systemet innebär att kunden har en app i sin mobil som använder så kallade QR-koder, en slags streckkod, för att bekräfta köpet. Det testas under sommaren och lanseras troligen skarpt under nästa år, enligt Carl Molinero. Swedbank testar olika tekniklösningar och vill se vad kunderna verkar föredra.

–Vi vet inte ännu vad det blir för standard, hela världen exploderar ju med olika initiativ kring mobila betalningar, säger Molinero.

Projektet är bara ett av flera som pågår i Sverige just nu, andra exempel är företagen Seamless och Payair, medan 4T samarbetar med Payex.

Än så länge befinner sig de flesta projekt kring mobila betalningar på teststadiet, men många ser ut att vara redo att lägga sig i startgroparna.

Förutom operatörernas bolag 4T och bankernas gemensamma satsning flyttar även kreditkortsföretagen fram positionerna i Sverige.

Mastercard släppte nyligen en mobil plånbokstjänst där man kan lägga in flera olika kreditkort. Den ska testas av SEB och Swedbank.

Flera mindre svenska företag satsar samtidigt på mobila betalningar i butik, bland annat Seamless där Kinnevik nyligen gick in som storägare. (TT)

ANNONS