Snapchat har över 347 miljoner dagliga användare världen över – och över tre miljoner enbart i Sverige.
Snapchat har över 347 miljoner dagliga användare världen över – och över tre miljoner enbart i Sverige. Bild: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Snapchat: Små barns konton ska raderas direkt

Snapchat har över tre miljoner användare bara i Sverige och ökar mest bland de allra yngsta – som inte ens får finnas där.
– Vi vet att det finns vissa problem med sexuellt utnyttjande av barn, säger bolagets globala säkerhetschef Jacqueline Beauchere.

ANNONS

Snapchat, en app där användarna kommunicerar genom att skicka bilder och filmer till varandra, så kallade "snaps", har sedan lanseringen 2011 vuxit till att bli en av de största sociala medier-apparna i världen.

I Sverige använder åtta av tio tonåringar appen och den ökar även kraftigt för yngre barn, under åldersgränsen på 13 år.

Och där barnen är finns också förövarna – och Snapchat är inget undantag. Enligt en rapport från organisationen World Childhood Foundation var Snapchat den plattform som oftast förekom i domar gällande internetrelaterade sexuella övergrepp på barn i Sverige 2020–2021, och bolagets senaste insynsrapport visar att överträdelser kopplat till sexuellt innehåll är den absolut vanligaste kategorin som beivras på plattformen.

ANNONS

Branschproblem

– Det här är problem som hela branschen har att hantera. De är inte specifika för någon enda plattform, understryker Jacqueline Beauchere, global säkerhetschef på Snapchat.

– Men det som jag ägnar mest av min arbetstid åt är vårt arbete för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn och övergreppsmaterial på plattformen, säger hon.

Björn Sellström, som arbetar med strategiska frågor om internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn på polisens operativa avdelning (Noa) säger att det inte är så konstigt att den här typen av brottslighet finns på Snapchat.

– Ju mer populär en plattform är, desto fler ärenden hittar du. Men skulle man titta procentuellt på antalet användare är det nog ungefär likvärdigt, säger han, och menar att det inte är något särskilt med Snapchat som plattform som lockar förövare.

– Snapchat är för vår del tacksamma att ha och göra med. När vi begär hjälp får vi hjälp. De är en av de mer tacksamma partnerna när det gäller exempelvis responstid.

TT: Hur ser den här brottsligheten ut?

– Det skiljer sig åt lite grann, men generellt handlar det om att man vill få barn och unga att spela in filmer på sig själva, eller skicka bilder av sig själva i sexuell kontext.

ANNONS

Kontakt mellan vänner

Jacqueline Beauchere understryker att Snapchat, till skillnad från många andra plattformar, i grunden är utformat för kommunikation mellan personer som känner varandra. Kontakt kan endast ske om man har accepterat varandra som vänner, vilket i sig innebär ett första skyddsnät mot oönskad kontakt, säger hon.

Tonåringar tillåts inte heller ha offentliga profiler och det är endast personer man har gemensamma vänner med som dyker upp som nya vänförslag. Utöver flera andra inbyggda säkerhetsmekanismer arbetar man aktivt för att upptäcka och hantera olagligt material eller beteende som sker på plattformen.

Det görs dels genom avancerad teknik som kan upptäcka övergreppsmaterial, dels med en grupp som enbart arbetar med att hantera anmälningar från användare.

– Vi vill verkligen lyfta fram verktygen för att blockera och rapportera. Jag kan inte nog understryka hur mycket vi förlitar oss på rapporter från användarna, säger Beauchere som framhåller att man kan rapportera helt konfidentiellt.

Trots en åldersgräns på 13 år finns det många yngre användare på Snapchat. Enligt Internetstiftelsen använder nästan var tredje barn under 13 appen varje dag.

Men enligt Beauchere agerar man direkt om man får kännedom om överträdelser.

– Om vi får kunskap om att någon under 13 år finns på plattformen så tas deras användare bort och alla deras data raderas. Plattformen är utformad för tonåringar och uppåt, inte yngre barn.

ANNONS

Svårt med åldersgräns

Björn Sellström på Noa säger att åldersgränser visat sig vara svåra att säkerställa för plattformarna.

– Det är också en fråga som diskuteras på EU-nivå, hur man ska få plattformarna att ta ännu större ansvar eller ytterligare riskminimera genom åldersverifiering.

Jacqueline Beauchere uppmanar vårdnadshavare att bli mer delaktiga i barns användning av Snapchat. Hon nämner en ny funktion kallad Family center, som möjliggör för barn att dela med sig av exempelvis vilka man pratar med på appen med vårdnadshavarens konto.

– Vi hoppas att det här ska vara ett sätt att bevara tonåringars rätt till privatliv och självständighet, men också kan leda till diskussion mellan föräldrar och tonåringar om risker som finns.

Även Björn Sellström lyfter vikten av att barn får ha kvar sina egna skyddade rum, men säger att föräldrar också måste diskutera sociala medier mer med sina barn.

– Det vi kan säga är att vi förmodligen aldrig får bort de här problemen. Om vi lever med den vetskapen måste vi stärka barnens skydd med kunskap om hur man ska göra för att skydda sig.

Jacqueline Beauchere är Snapchats globala säkerhetschef.
Jacqueline Beauchere är Snapchats globala säkerhetschef. Bild: Snap/TT
Björn Sellström arbetar med strategiska frågor om internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn på polisens operativa avdelning, Noa. Arkivbild.
Björn Sellström arbetar med strategiska frågor om internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn på polisens operativa avdelning, Noa. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/TT

Fakta: Snapchat

Det amerikanska företaget Snapchat grundades 2011 av Evan Spiegel, Reggie Brown och Bobby Murphy, samtliga studenter vid Stanford University i Kalifornien, USA.

Snapchat beskriver sig själva som ett "kameraföretag", och är i första hand en app där användare kan kommunicera med varandra genom bilder, filmklipp och chattar.

Det finns även en offentlig del av appen där användare kan följa andras konton.

Enligt bolaget har man över 347 miljoner dagliga användare världen över, och över tre miljoner enbart i Sverige.

Företaget bakom appen, Snap Inc, drar in pengar främst genom annonsförsäljning. Företaget noterades på New York-börsen 2017.

Enligt Internetstiftelsen använder närmare 8 av 10 av 00-talisterna Snapchat.

Snapchat är även den plattform där användningen ökar mest bland barn födda på 10-talet. 30 procent av alla 10-talister använder appen dagligen, trots en åldersgräns på 13 år.

Källa: Snapchat och Internetstiftelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS