Smittspridningen minskar men antal avlidna äldre ökar

Sverige har öppnat upp och antalet smittade i covid-19 går ner. Att fler behöver vaccinera sig är dock fortfarande Folkhälsomyndighetens huvudfokus och ett arbete som inte är avslutat än på ett tag.
– Varje person som vaccineras nu är en stor vinst, säger Anders Tegnell.

ANNONS

För första gången på mycket länge kunde en handfull journalister närvara på den myndighetsgemensamma presskonferensen om coronaläget i Sverige. Otaliga gånger har statsepidemiolog Anders Tegnell stått framme vid mikrofonen och levererat ömsom glädjande, ömsom alarmerande budskap. På dagens pressträff var det en blandning av båda.

Smittspridningen i Sverige fortsätter att minska försiktigt sedan ett par veckor tillbaka, samtidigt ökar antalet dödsfall till följd av covid-19, om än långt ifrån de höga nivåer vi kunde se under vintern och våren i år. Och återigen är det de allra äldsta och personer på äldreboenden som drabbas hårdast.

– Det är del av anledningen till att vi nu rekommenderar ytterligare en vaccindos där, för bakom detta ligger olika faktorer men framför allt att vaccinet inte ger riktigt samma skyddseffekt till de grupperna längre.

ANNONS

På en fråga om varför beskedet dröjt så länge, trots att smittan funnits ett tag på äldreboenden, svarar Anders Tegnell att man behövt titta på flera saker. Hittills har genombrottsinfektionerna lett till lindrig sjukdom, och då är det inte säkert att en tredje dos gör så stor skillnad. När fullvaccinerade blev allvarligt sjuka kom signalen om att det behövdes en tredje dos.

– Det gäller att ha rätt data och hitta rätt tillfälle, det tycker vi att vi har gjort.

Glädjande i sammanhanget är att den tredje dosen, enligt Anders Tegnell, får full effekt betydligt snabbare än den första och andra.

Varje vaccination är viktig

När vi nu passerat den 29 september poängterar Anders Tegnell att det är en hel del som kvarstår, både grundläggande rekommendationer samt särskilda restriktioner för de ovaccinerade.

Att nå dem som ännu inte vaccinerat sig är därför ett arbete som fortsätter enträget. Och budskapet till festande människor som ännu inte tagit sprutan är att så fort som möjligt göra det.

– Vi måste alla ta ett ansvar så att vi inte behöver stänga ner verksamheterna igen, säger Anders Tegnell.

Sammanlagt har nu 14 864 personer avlidit i Sverige till följd av covid-19. Antalet anmälda fall så här långt är 1 152 886. Incidensen, det vill säga antalet fall per 100 000 personer över en tvåveckorsperiod är 102. Andelen fullvaccinerade 16 år och äldre är 76,9 procent och andelen som fått minst en dos är 83,7 procent.

ANNONS

LÄS MER:Tegnell om öppningen: Ett bra tillfälle

LÄS MER:Stigande dödstal på äldreboende: "Oundvikligt"

ANNONS