En traktor plogar bland några hus i snöovädret i Umeå, på tisdagsmorgonen den 12 januari.
En traktor plogar bland några hus i snöovädret i Umeå, på tisdagsmorgonen den 12 januari. Bild: Erik Abel/TT

SMHI varnar för nytt snökaos – tåg ställs in

Knappt har snön från förra veckans snösmocka hunnit schaktas bort förrän det är dags igen. SMHI utfärdar nu en klass 2-varning för stora snömängder längs Norrlandskusten – och elbolaget Eon varnar för strömavbrott i området.

ANNONS

Stora mängder snö väntas falla i Västerbottens och Västernorrlands län från torsdagsmorgonen och framåt. Under kort tid så väntas 15 till 25 centimeter snö i Västernorrland och mellan 25 och 35 centimeter i Västerbottens kustland.

– Men det slutar inte snöa, även om intensiteten avtar. Så det kommer att komma mer snö än så, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

De stora snömängderna beror på ett nederbördsområde som rör sig norrut över landet. Samtidigt tilltar vinden och det blir blåsigt.

– Vid kusten kan det hamna på cirka tio meter per sekund i medelvind. Så det kommer att bli besvärligt väder, säger Moa Hallberg.

ANNONS

Inställda tåg

Redan från och med ikväll har SJ beslutat att ställa in samtliga tåg till och från Jämtland samt trafiken mellan Sundsvall och Umeå på grund av vädret.

– Det går trafik mellan Stockholm och Sundsvall, men inte längre norrut eller västerut, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Beslutet gäller än så länge under torsdagen.

– Vi har inte fattat beslut om fredagen ännu, vi avvaktar utvecklingen, säger han.

Snöfallet väntas avta något under fredagsmorgonen, men sedan tillta igen. Under sena fredagen och lördagsmorgonen väntas återigen stora snömängder i de båda länen.

– Det kommer att kunna medföra trafikproblem så det är alltid bra att vara försiktig, framför allt om man är ute och kör eller cyklar. Eftersom det blåser skulle det kunna bli drivbildning också, säger Moa Hallberg.

Varnar för strömavbrott

Elbolaget Eon varnar nu för att snömängden riskerar att medföra strömavbrott i området. Ännu arbetar man fortfarande med röjningsarbetet efter förra veckans enorma snöoväder.

– Det ligger fortfarande tusentals träd kvar och väldigt mycket snö på träd och ledningar. Ett nytt snöoväder ser vi som väldigt problematiskt, de kommer lite för nära varandra, säger Lena Berglund, regionchef på Eon.

För att vara redo har elbolaget nu höjt sin beredskap för att snabbt kunna åtgärda de strömavbrott som kan ske.

ANNONS

– Vi har mycket resurser ute så vi har en snabb startsträcka. Men vi kommer nog att se störningar i elleveransen så kunderna ska vara förberedda på att det kan bli strömavbrott, säger Lena Berglund och tillägger:

– Det gör man genom att ha en batteriradio, ladda sin mobil och ha en stor dos tålamod.

"Kommer inte ikapp"

Även i Umeå kämpar fortfarande kommunen med att få bort förra veckans snömängder.

– Det kommer att bli jobbigt. Vi skulle gärna ha en till vecka på oss. Vi kommer inte ikapp men vi kommer att fortsätta jobba för fullt, säger kommunens gatudriftchef Per Hilmersson till Västerbottens-Kuriren.

Umeåborna får räkna med trafikstörningar och att alla vägar inte kommer att hinna plogas.

Även i Örnsköldsvik har snöröjarna jobbat på högvarv sedan i tisdags i förra veckan, då snösmockan slog till. Hittills har uppskattningsvis 22 000 kubikmeter snö fraktats bort från kommunens gator, berättar trafik- och parkchefen Pelle Edlund för allehanda.se.

– Säg att det blir kring 1 500 lass om vi säger att det går 25 kubik på varje lastbil. Det är otroliga mängder, säger han till tidningen.

Under natten mot torsdag fortsätter kommunens styrkor med att frakta bort snön – och förhoppningsvis hinner det bli klart innan nästa snöfall kommer.

ANNONS

– Vad jag förstår så kommer det att bli mycket snö. Fast inte lika mycket som för en vecka sedan. Torsdag och fredag väntar jag mig en ny duvning. I bästa fall blir det inte lika blåsigt den här gången, säger Pelle Edlund till allehanda.se

Alice Nordevik/TT

Susanna Persson Öste/TT

ANNONS