Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Början av nästa vecka väntas bli kylig. Arkivbild.

SMHI varnar för snö och vind

Kyligt till en början, men efterhand mildare med plusgrader. Så kommer nästa veckas väder att se ut i stora delar av landet. Under helgen kan de norra delarna av Sverige få hårda vindar och nederbörd.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen. Varningen gäller hård vind i kombination med snöfall.

- Den gäller från i kväll och in under natten. Det kan vara blåsigt i det området, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

- Det finns risk för att det kan röra sig om snödrev och det gäller att ta det försiktigt. Blåsten i samband med nederbörden kan göra att man får försämrad sikt.

Nästa vecka inleds i kylans tecken.

- Under början av veckan tror jag att det kan kännas lite mer vintrigt. Veckan inleds nämligen med minusgrader i så gott som hela landet. Men sedan får vi något mildare sydvästliga vindar och det gör att kylan kommer att dämpas en del, säger Alexandra Ohlsson.

På många håll i landet väntas vädret bli torrt under nästa vecka. Det är främst Norrlandsfjällen som kan vänta sig nederbörd, troligtvis i form av snö, samt en del vindar.

Under veckans senare del kan temperaturerna stiga till några plusgrader, främst i Götaland. Gradvis kan det mildare vädret sprida sig till delar av Svealand och sydostligaste Norrland.

- Det finns en del solchanser i prognosen, speciellt för Götaland och Svealands del och efterhand även upp över Norrlandskusten.