SMHI tror att branddrabbade områden kan få regn i helgen. Arkivblid.
SMHI tror att branddrabbade områden kan få regn i helgen. Arkivblid.

SMHI tror på regn till helgen

Ett välbehövligt väderomslag kan komma redan till helgen. Enligt SMHI:s prognoser ser det ut som att branddrabbade områden kan få lite hjälp i form av regn. Eldningsförbud gäller fortfarande i hela landet.

ANNONS
|

På torsdagsmorgonen summerade SOS Alarm ihop till 21 bränder i terräng i landet.

- På lördagen kommer det ostadigare väder i form av regnskurar i södra och mellersta Sverige. Under söndagen visar prognoserna att det ska komma mer regn och skurar. Lokalt kan det bli bra regnmängder mitt på dagen i Svealand och södra Norrland med 10–15 millimeter på sex timmar. Det är en hel del. Men jag vet att det krävs jättemycket på en gång så regnet räcker inte för att släcka bränder, men det är en bidragande faktor att det inte sprider sig, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI till TT.

ANNONS

Och framåt måndagen kan regnet även nå de värst drabbade områdena i Dalarna samt södra och mellersta Norrland.

Enligt SMHI har prognosen för helgen nu varit densamma i ett par dagar och kan därför räknas som förhållandevis säker.

Varning för höga temperaturer

SMHI:s varningar om extremt höga temperaturer och höga temperaturer har dock inte ändrats.

Det råder fortfarande extrem brandrisk och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar till grillningsförbud i hela landet.

"Med anledning av den extrema brandrisk som råder i stora delar av landet uppmanar MSB berörda kommuner och länsstyrelser att skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt", skriver MSB på sin hemsida.

Eldningsförbud gäller i hela landet. Det betyder att det är förbjudet att elda och grilla utomhus, på vissa håll även på din egen tomt. Kontrollera alltid med räddningstjänsten eller kommunen om vad som gäller där du befinner dig. Följ det aktuella läget via SMHI:s brandriskprognos.

Falska poliser

Ljusdals kommun skriver på sin webb att polisen i region Mitt varnar för falska poliser i samband med bränderna i området.

"Det förekommer uppgifter att det rör sig personer i området i närheten av bränderna och utger sig för att vara poliser utan att vara det. Det är inte bekräftat att detta har skett, men polisen vill uppmana allmänheten att begära att få se legitimation när de talar med personer som uppger att de är myndighetsrepresentanter", skriver de.

ANNONS
TT

ANNONS