Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Småbarnssemestern – himmel eller helvete

Det kan gå väldigt olika till på småbarnsemestern. För en del blir det en drömresa med familjen, för andra en katastrof.

Under en chartersemester till Turkiet i juli, tillsammans med sin mamma, pappa och fyraårige bror, blev Lea sjuk.

- Efter två dagar på semestern så blev hon svullen och åt mindre och mindre. Sedan slutade hon dricka bröstmjölk, säger Leas mamma Dellis Amin som bor i Norsborg utanför Stockholm.

Ögonvitorna syntes

Till en början trodde föräldrarna att det skulle räcka med att vila på hotellrummet, men Lea bara grät. Sedan fick hon feber, röda prickar över hela kroppen och ögonvitorna syntes.

- Det var jättejobbigt, man vet inte hur man ska hantera det i ett annat land. Man är rädd när man ska gå till doktorn, man vet inte hur det fungerar där, säger Dellis Amin.

Föräldrarna kontaktade sitt försäkringsbolag som rekommenderade ett sjukhus, där Lea fick dropp och antibiotika.

- De sade att det var ett virus som kommit från halsen och att hon hade så ont att hon hade svårt att suga mjölk, säger Dellis Amin.

Efter 24 timmar med dropp och medicin började Lea äta igen. Men något svar på vad det var för sjukdom fick familjen aldrig, trots att de frågade.

- Vi var så stressade. Vi ville bara därifrån och hem, trots att servicen på sjukhuset var jättebra, säger Dellis Amin.

Familjen har rest flera gånger tidigare med sin son när han var bebis och Dellis Amin säger att hon trots allt kan tänka sig att resa med små barn igen.

Sydafrika i tre månader

Även Sara Hedman som bor i Stockholm reste med sin sex månader gamla dotter Ester i år. Familjen hyrde en lägenhet utanför Kapstaden i tre månader och gjorde utflykter med bil. Det var sommar i Sydafrika och runt 30 grader varmt. Ändå var Sara Hedman aldrig orolig.

- Min pappa har jobbat som läkare i Sydafrika i två år och han peppade oss att åka. Pappa sa att det är bra sjukvård där, säger hon.

Ester fick tuberkulosvaccin före resan, men annars fick hon inga extra vaccinationer.

- Jag kände inte att jag tog henne till någon plats där jag utsatte henne för risker och det är klart att man anpassar resan efter att man reser med ett mindre barn, säger Sara Hedman.

Däremot var hon noggrann med att vara ordentligt försäkrad. Ester blev aldrig sjuk och Sara Hedman är glad över att familjen kunde göra en gemensam längre resa under föräldraledigheten.

- Vi är så tacksamma att vi kunde göra den här resan. Ester fick tre månader med två föräldrar som inte jobbade och inte var stressade. Jag tror att hon fick en väldigt bra anknytning till oss båda, säger hon.

Rättad: I en tidigare version blev det fel syftning. En mor ammar, inte barnet.