Minnesceremoni den 28 september 2014 på 20-årsdagen av Estonias förlisning. Arkivbild.
Minnesceremoni den 28 september 2014 på 20-årsdagen av Estonias förlisning. Arkivbild.

Skuld till Estonias förlisning kan avgöras

Ett franskt mål om Estonias förlisning 1994 kan till slut ge svar på vem som bär skulden för katastrofen. Anhöriga har stämt både varvet och klassningsföretaget i fransk domstol.

ANNONS
|

- Det är första gången som en huvudförhandling tar upp kärnfrågan: vem som ansvarade för Estonias förlisning, säger de anhörigas advokat Henning Witte på telefon till TT.

Det civilrättsliga målet avslutades på måndagen efter två dagar i domstolen i Nanterre utanför Paris, efter många års rättsliga turer.

En grupp anhöriga – 1116 personer – har stämt det franska klassningssällskapet Bureau Veritas och tyska JosL Meyer-Werft, som byggde Estonia.

ANNONS

Witte säger att färjan bara var anpassad för kortare sträckor och därför inte borde ha godkänts av Bureau Veritas för linjen Tallinn–Stockholm. Han hävdar också att fartyget var felkonstruerat.

Den haverikommission som utredde Estonias förlisning tog inte ställning i ansvarsfrågan, påpekar advokaten.

Stämningsanspråken uppgår till cirka 400 miljoner kronor. Dom väntas den 19 juli.

TT har inte nått motparten för kommentar. Enligt Witte nekar de till ansvar och argumenterar för att fallet är för gammalt, att fartyget var i dåligt skick, att kaptenen körde för fort och gav sig ut i för hårt väder.

852 människor, varav 501 svenskar, dog i katastrofen den 28 september 1994.

TT

Fakta: Estoniakatastrofen

Den estländska bil- och passagerarfärjan Estonia sjönk i en storm på Östersjön den 28 september 1994 på sin resa från Tallinn till Stockholm.

Vid katastrofen dog 852 människor, 501 av dem svenskar. Bara 137 personer överlevde.

Estonia kantrade och sjönk sedan bogvisiret lossnat och vatten trängt in i fartyget. Haveriutredningens officiella förklaring är att bogvisiret var klent och vädret hårt.

Katastrofen har följts av en rad utredningar och teorier om vad som egentligen hände, samt krav på nya utredningar.

ANNONS