Avtala om det som går när ni är överens så slipper ni bråk vid eventuell separation. Arkivbild.

Skriv samboavtal medan ni är kära

Januari toppar skilsmässostatistiken, även för sambor. Men om ni redan bråkar om huset och bilen så är det troligen för sent att komma överens smidigt. Ni borde ha skrivit avtal medan ni fortfarande var kära. Och vad som gäller vid en separation skiljer sig åt beroende på om man är gift eller sambo.

- Det är statistiskt fastslaget att i januari och i september brukar det inkomma flest ansökningar om äktenskapsskillnad till tingsrätten. För vår verksamhet brukar vi märka ett stigande antal konsultationer för just bodelningar och liknande, säger Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Familjens jurist i Stockholm.

Statistik över hur många sambopar som går isär finns inte eftersom den sortens relation inte registreras. Men både Carola Erixon Gyllenmyr och Arne Ohlson på Länsförsäkringar bank tror att statistiken som gäller för gifta är överförbar på sambopar.

Och för sambor som väljer att flytta isär dyker det upp fler problem. När boet väl ska delas inser många att det kanske är för sent att komma överens utan bråk.

- Vi rekommenderar alla att tänka igenom före, så att man skriver avtal om det man är överens om när man fortfarande tycker om varandra, säger Arne Ohlson på Länsförsäkringar bank.

Skillnader om bodelning

Många kanske tror att det inte är någon större skillnad att separera som sambo mot att skilja sig som gift. Men sambolagen och äktenskapsbalken skiljer sig åt bland annat vad gäller bodelning.

Är man gift så har men enligt lagen rätt att dela på allt som man äger tillsammans. Det gäller även det som parterna hade med sig in i äktenskapet. Men som sambo ingår bara den gemensamma, permanenta bostaden och bohaget i bodelningen. Har man exempelvis en fritidsbostad, eller en bil som den ena av parterna har köpt så ingår den inte utan den som har betalt för den får enligt lagen behålla den.

Skriv samboavtal

Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Länsförsäkringar frågat 2 800 personer om ekonomisk frihet. Enligt den är det oftare kvinnan som står för inköp av exempelvis mat, kläder och saker till barnen medan männen oftare betalar kapitalvaror som teknik, bil eller båt. Och när man sedan separerar som sambo så får den som köpt kapitalvarorna behålla dem medan maten är uppäten och barnens kläder är för små.

- Men jag skulle vilja alternera den här bilden lite. Är man sambo och köper en bostadsrätt där en ena parten står som ägare, så har den andra personen rätt till hälften av bostadens värde enligt sambolagen. Utan att ha lagt in en endaste krona, säger Carola Erixon Gyllenmyr.

Men man kan komma förbi en del av det här genom att skriva ett samboavtal som upphäver sambolagens regler om bodelning.

- Grundregeln är alltid: skriv testamente när du kan och skriv samboavtal när ni är kära. Så att ni inte behöver bråka när ni skiljer er, säger Arne Ohlson.