Iva-personal från våra nordiska grannländer kan vara ett sätt att säkra sommarsemestern för svenska anställda. Arkivbild.
Iva-personal från våra nordiska grannländer kan vara ett sätt att säkra sommarsemestern för svenska anställda. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

SKR vill låna iva-personal från grannländerna

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill att regeringen går ut med en formell förfrågan till våra nordiska grannländer om personalstöd till svensk intensivvård under sommaren. Socialministern säger att frågan analyseras "skyndsamt". En panikåtgärd, anser Vårdförbundet.

ANNONS

SKR skickade in skrivelsen med förfrågan till regeringen på fredagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Enligt organisationen kan det här vara ett sätt att säkra svensk intensivvård samtidigt som den svenska personalen kan känna sig trygg med att de får sin semester.

Även om trycket på svensk intensivvård lättat något är läget fortsatt ansträngt, och oron för att vårdbehovet förblir omfattade är stor inom många regioner.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, säger till Ekot att man har fått signaler om att möjligheten till "inlånad" personal finns.

– Det sker hela tiden kontakter på olika nivåer, men vi tror att det är viktigt att lyfta den här frågan till en formell nivå och ställer frågan.

ANNONS

Tvekar inte

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till TT att regeringen har stöttat intensivvården under pandemin genom bland annat nationell samordning och kraftigt utökade ekonomiska resurser, men hon försäkrar att regeringen inte kommer att tveka om mer behöver göras.

"Regeringen har tagit emot skrivelsen från SKR och analyserar den nu skyndsamt. För regeringen är det viktigt att intensivvården säkras och att personalen som under mer än ett års tid har gjort helt otroliga insatser kan få återhämtning", skriver Hallengren.

Facket: En panikåtgärd

Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet, är tveksam till om förslaget faktiskt kommer att hjälpa fackets medlemmar.

– Det känns väldigt panikartat. Nu är vi i slutet av maj och semesterperioderna börjar. Skulle det vara så, vilket jag inte tror, att någon kommer från ett annat land så har den en annan vårdkultur och ett annat språk. Då kräver ju de en introduktion, vilket också blir en belastning för våra medlemmar, säger hon.

Att SKR tänker på vårdpersonalens semester är förvisso bra, säger Ann Johansson.

– Men de har ju sagt hela våren att de kommer att klara av att ge fyra veckors sammanhängande semester. Sedan kommer den här panikåtgärden. Specialistutbildade intensivvårdssjuksköterskor är inte ersättningsbara på det sättet, säger Johansson.

ANNONS
ANNONS