SKR kritiska efter besked om att fler ska få dos tre

Arbetsgivarorganisationen SKR riktar kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten, efter onsdagens besked om att ge fler en tredje dos covid-19-vaccin. Regionerna menar att man behöver tydligare besked och bättre framförhållning.

ANNONS
|

Alla vuxna svenskar kommer successivt att få en tredje dos vaccin mot covid-19, och redan nu rekommenderas den till personer över 65 år samt personal inom äldreomsorgen. Det meddelades av regeringen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens på onsdagen.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, riktar nu kritik mot beslutet och kommunikationen.

LÄS MER:Ingamaj, 90: ”I sjukvården ska de vara vaccinerade”

Emma Spak: ”Inte tillräckligt tydliga”

I ett pressmeddelande skriver SKR att en ”tredje dos kräver bättre framförhållning från staten”. De nya grupperna ska börja vaccineras redan om fem dagar, den 1 november. SKR menar att beslutet meddelas med alldeles för kort varsel, samt att det är otydligt sett till bland annat när övriga svenskar ska vaccineras.

ANNONS

− Regionerna behöver få besked i god tid när vaccinationerna av olika grupper ska påbörjas och vara klara, för att kunna förbereda sina organisationer. De besked vi fått i dag är inte tillräckligt tydliga, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, i ett pressmeddelande.

Arbetar med vaccinationen på flera sätt

SKR menar att vaccinationsarbetet kräver omfattande resurser av kommuner och regioner, som sedan tidigare har arbetat med att nå svårnådda grupper, vaccinera 12–15-åringar och ge en tredje dos till 80-plussare.

− Regionerna har kapacitet att fortsatt vaccinera mot covid-19 i den omfattning som krävs, tillgången till vaccin är också god. Men när stora grupper ska vaccineras samtidigt behöver lokaler, personal och utrustning finnas på plats och regionerna behöver kommunicera med invånarna i god tid. Därför är det viktigt med god framförhållning från myndigheterna, säger Emma Spak.

Redan under tisdagen påtalade SKR generell kritik mot att myndigheterna under vaccinationen inte har varit tillräckligt samordnade i sina besked och direktiv. Det uppges på sistone ha försvårat vaccinationsarbetet för landets kommuner och regioner, enligt deras intresseorganisation.

LÄS MER:Modernavaccinerade som väntat ska få Pfizer som dos två

LÄS MER:Vaccination mot corona i alla högstadieskolor i Västra Götaland

LÄS MER:Vaccinkrav för vårdpersonal införs i Uddevalla

ANNONS