Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild.
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

SKR får 20 miljoner för arbete mot hedersvåld

Regeringen anslår 20 miljoner kronor till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att stärka arbetet mot hedersförtryck.
– Vi måste fånga upp och göra mer för de barn som ligger oroliga på nätterna för att de ska giftas bort, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) till TT.

ANNONS

– Det här är ett oerhört prioriterat arbete för regeringen. Vi vet från ett antal kartläggningar att det är 7–9 procent av unga i storstäderna som lever under hedersförtryck, säger Stenevi.

Det är SKR som ansökt om pengarna, som ska användas för att stärka kompetensen hos personal som är närmast de berörda ungdomarna, inom socialtjänsten och skolan.

– Vi vet att de här ungdomarna ofta vänder sig till personalen i skolan. De är oroliga om de pratar om det, och då är det enormt viktigt att skolan vet hur de ska reagera och agera, säger Stenevi.

SKR:s ansökan gäller för 2021 och organisationen anslår själva sex miljoner kronor. SKR ska återkomma med en detaljerad plan till regeringen för hur pengarna ska användas.

ANNONS

– Jag har förtroende för att det blir en klok plan. SKR har den viktiga infrastrukturen för att nå ut i kommunerna med informationen, säger Märta Stenevi.

Owe Nilsson/TT

ANNONS