Skogsharen drabbas av klimatförändringarna

Skogsharen är brun på sommaren och vit på vintern för att gömma sig för rovdjur. Men nu minskar antalet skogsharar.
En av anledningarna tros vara att snön uteblir eller smälter tidigare – och hararna blir enkla byten när de inte hunnit byta päls.

ANNONS
|

Det blir allt färre skogsharar i Sverige. De har minskat med cirka 15 procent de senaste tio åren och förväntas fortsätta minska framöver, enligt Artdatabanken, som klassar arten som ”nära hotad”. Minskningen är större i södra Sverige än norra.

Det finns begränsat med data om varför arten mår dåligt, enligt Tim Hofmeester, forskare i viltbiologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

– En potentiell anledning är att antal dagar med snö minskat ganska rejält på vissa ställen i Sverige och vi tror att skogsharen inte kommit ikapp de nya förhållandena, säger han.

Tim Hofmeester, forskare i viltbiologi på SLU
Tim Hofmeester, forskare i viltbiologi på SLU Bild: Privat

Skogsharar ändrar nämligen färg på vintern. De går från bruna till vita för att kamouflera sig mot snön, men blir det ingen snö eller smälter den innan hararna ens har börjat byta päls så sticker de i stället ut i naturen. Därmed blir de lättare måltavlor för rovdjur.

ANNONS

– I en studie i Västerbotten såg vi att hararna bytte päls ungefär när det behövdes på hösten, men var lite för sena under våren. Det gjorde att de var vita i några veckor när snön hade redan försvunnit, säger Tim Hofmeester.

Andra djur som byter päls, som fjällräven, fjällripan, hermeliner och snövesslor, kan få samma problem.

Lättare byte för rovdjur

Hofmeesters forskarlag är mitt i ett forskningsprojekt med bulvaner, det vill säga fejkharar i vitt och brunt, och har redan sett att det är större risk att ett djur i fel färg blir upptäckt.

– Det är lättare för olika rovdjur att upptäcka dem och de har därför sannolikt en lägre överlevnadschans, säger han.

Forskarnas teori är att skillnaden i dagsljus sätter igång pälsbytet. Men enligt Tim Hofmeester ser de en tendens att hararna också kan se till så att bytet går snabbare genom att själva få bort päls som håller på att trilla av.

– Frågan är om de kan byta tillräckligt snabbt, säger han och tillägger att forskarna tror att snön försvinner snabbare än de olika djuren kan anpassa sig.

Det finns dock en underart till skogshare, moharen, i södra Sverige med en gråblåare vinterpäls som verkar ha en större anpassningsförmåga.

ANNONS
En svensk skogshare med lite av vinterdräkten kvar.
En svensk skogshare med lite av vinterdräkten kvar. Bild: Hasse Holmberg

Samtidigt har den konkurrerande arten fälthare, som kommer från kontinenten och inte byter färg på vintern, fått ett uppsving och ökar i både utbredning och antal – något som också är påfrestande för skogsharen. Men Tim Tim Hofmeester tror inte att skogsharen kommer att försvinna helt.

– Jag tror att vi kommer att fortsätta ha skogshare, men kanske i mindre populationer och bara på vissa ställen, säger han.

Kortare jaktperiod

Skogsharen får fortfarande jagas, men de allmänna jakttiderna på djuren minskades med ett par veckor i södra Sverige för två år sedan, eftersom arten inte verkar må helt bra. Då var Länsstyrelsen i Västra Götaland remissinstans.

– Man ser över jakttiderna efter ett antal år och om man ser att någon art minskar väldigt så tar man bort jakttid från den, säger Regina Gentsch, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Gör två veckor någon skillnad?

– Det är svårt att säga. Det är jaktsäsong 1 september till 15 februari i södra Sverige. Det är svårt att säga hur stor skillnad det gör, säger Regina Gentsch.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Odlar inga svenska tomater i vinter – elen är för dyr

LÄS MER:Tuff framtid för svenska sillfiskare

LÄS MER:Havsdöden: Flera arter kan försvinna från västkusten

LÄS MER:Korallerna dör och regnskogen torkar – snart finns ingen väg tillbaka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS