Skidåkare står separerade i liftkön vid stolliften Sadelexpressen i Åre. Coronaanpassade kösystem vid liftarna i Åre för att minska risken för smittspridning. Arkivbild.
Skidåkare står separerade i liftkön vid stolliften Sadelexpressen i Åre. Coronaanpassade kösystem vid liftarna i Åre för att minska risken för smittspridning. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fjällsmittan – en nationell angelägenhet

Sportlovsfirare har fått spinn på smittspridningen i fjällen genom att importera smittan. Nu varnar Anders Lindblom, smittskyddsläkare på region Dalarna, för det omvända.
– Har man en spridning i Sälen så kommer den att spridas över hela Sverige.

ANNONS

I Åre har omkring 40 inresta turister testat positivt för covid-19, och i Sälenområdet handlar det om ett 70-tal, rapporterar Ekot. En andel av de som testats positivt har inte smittats i fjällen.

– Ungefär 15 procent av dessa har inte blivit smittade i Åre, utan hade smittan med sig, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen.

Inkubationstiden för coronaviruset bedöms vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka fem dagar efter att ha smittats. På så vis kan turisterna omedvetet ta med sig smittan till fjällen. Det innebär också att många av de som smittas under semestern först insjuknar när de har återvänt till sina hemorter.

ANNONS

Därför understryker Anders Lindblom att det är en en nationell angelägenhet att se till att det inte uppstår någon smittspridning i Sälen.

– De som smittas där tar med sig viruset hem. Har man en spridning i Sälen så kommer den att spridas över hela Sverige.

Han trycker på vikten av att både Folkhälsomyndigheten och andra län är medvetna om detta och kan hjälpa regionen med smittspårningen.

– Vi kan bara se de som provtas i Dalarna. Det är någonting som vi vill att de ska ha koll på, så att vi kan följa spridningen i Sälen.

Jörn Spolander/TT

Jesper Karlsson/TT

ANNONS