"Skickligt tal av Stefan Löfven"

ANNONS
|

Vad var intrycket av talet?

– Det var väldigt skickligt genomfört. Jämför man med hans första maj-tal som var rätt tråkigt så fick det här ett mycket bättre mottagande. Framförallt var det ett strategiskt smart tal som skulle tilltala breda grupper med mittenväljare, samtidigt som det var klassiskt socialdemokratiskt. Han pratade bland annat engagerat, nästan med Palme-retorik, om Syrien. Det är tydligt att han vill förmedla bilden av sig själv som en statsministerkandidat.

Vad var det viktigaste i talet?

– Han pratade mycket om jobben förstås. Stefan Löfven vill koppla jobbskapandet både till företagande och exportsatsningar, men också innovationer som han betonade ofta. Han visade att han ville att staten ska vara drivande i det, "det starka samhället" som socialdemokraterna gärna pratar om.

ANNONS

Löfven har tidigare kritiserats för att inte komma med konkreta förslag. Var det mer av det nu?

– Inte så många, socialdemokraterna har en strategi med fokus på få frågor som de försöker nöta in. Nu lanserade han några få förslag, bland annat vill han satsa en miljard på innovationer inom klimatområdet. Han gav också en släng till tidigare partiledare som han tycker inte har fokuserat tillräckligt på jobben. Men egentligen skiljde sig talet mest i paketering, inte i politik.

Förra året var det Juholt som stod i talarstolen. Hur skiljde sig Löfven från sin föregångare?

– Det var inte mycket som var likt Juholt i dagens tal. Löfven gör gärna en poäng av det, att det ska vara annorlunda. Juholt var konfrontativ som gärna gick till attack mot regeringen och utmålade en mörk bild av dagens Sverige. Löfven pratar i stället om en ljus framtid där allt är möjligt.

ANNONS