Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sju gåtor i fallet Lisa Holm

Teknisk bevisning binder Nerijus Bilevicius både till Lisa Holm och till brottsplatsen. Men fallet omgärdas av en rad frågetecken – som polisen inte lyckats gå till botten med.

Sista samtalet

Efter att Lisa Holm meddelat sin pappa i ett sms att hon var på väg hem klockan 18.22 den 7 juni ringde hon upp sin far av misstag, vid 18.26. Pappan har vittnat om hur hon då pratar med en okänd person och att han tror att hon säger "det är klart nu". Vad det betyder har ingen kunnat förklara.

Läs också: Hon hittade Lisa Holms kropp

 

Överfallet

Exakt hur gärningsmannen har lockat över Lisa Holm från kaféet till ladan är oklart. Det är heller inte fastställt hur hon sedan övermannats. Fynd av hennes örhängen nära en av ingångarna tyder på att ett tumult brutit ut och att Lisa Holm sedan flyttats genom ladans stalldel till mjölkrummet, där hon mördats.


Transporten

Åklagaren anser att Nerijus Bilevicius kört Lisa Holms kropp från ladan till Martorps gård i sin silverfärgade arbetsbil. Vittnen har sett en liknande bil köra fram och tillbaka på sträckan vid tidpunkten för brottet. Men polisen har inte lyckats säkra några som helst spår efter Lisa Holm i bilen. Eftersom den numera morddömde mannen inte anhölls förrän fem dagar efter försvinnandet dröjde det flera dagar innan polisen kunde undersöka bilen.

Ägodelarna

Flera av Lisa Holms tillhörigheter hittades utspridda längs en avsides grusväg i Blomberg under veckan efter hennes försvinnande, innan kroppen påträffades. Sakerna består bland annat av delar av hennes telefon, mobilfodral, körkort och bankkort. Bara Lisa Holms dna fanns på sakerna. Det är oklart vem som slängt ut föremålen och när. Tingsrätten skriver i sin dom att fynden väcker en rad frågor och inte har någon "rimlig förklaring".

Utpekandet

En kvinna som var ute och joggade på kvällen den 6 juni träffade på en man vid en parkerad bil på vägen mellan Källby och Blomberg. Mannen ville ha hjälp med en vägbeskrivning. Kvinnan anade oråd och sprang vidare. I en fotokonfrontation pekade hon med viss säkerhet ut mannen som Nerijus Bilevicius, på plats i rätten var hon helt säker. Men tingsrätten tycker i sin dom att händelsen ska bedömas med "stor försiktighet". Åklagaren har använt händelsen som ett möjligt scenario för hur Lisa Holm övermannades.

Dödsorsak och tid

Åklagaren yrkade ursprungligen på att Lisa Holm dog av hängning. Men efter att rättsläkare Adam Berkowicz vittnat i rätten garderade han sig med att döden kan ha orsakat av strypning med snara. Tingsrätten bedömde att Lisa Holm dödats genom strypning som övergått i hängning. Samtidigt finns det oklarheter kring när 17-åringen dog. Enligt rättsläkaren skulle hon rent medicinskt ha kunnat vara i liv dagarna efter försvinnandet, men med stöd av hur kroppen hittades fastställde han dödsdatumet till den 7 juni. Försvaret har ifrågasatt datumet, bland annat genom att låta en annan rättsläkare vittna i tingsrätten.

Den dömdes förflutna

Vad Nerijus Bilevicius gjorde innan han kom till Blomberg 2013 är delvis höljt i dunkel. Han kom till Sverige från Litauen 2010 och arbetade ett par år som hantverkare, bland annat i Alingsås. Dessförinnan bodde han fyra år i England (2005-2009), men polisen vet inte vad han gjorde där. Det enda spåret är en rattfylla. När den svenska polisen undersökte händelsen kom en märklig uppgift från Europol – Nerijus Bilevicius fingeravtryck gav träff på två olika personer i den brittiska polisens register.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.