Sjöräddningssällskapet hittade flytväst i sökandet efter Kim Wall

Under tisdagskvällen hittade Sjöräddningssällskapet en flytväst av samma modell som försvunna Kim Wall, 30, tros ha haft på sig under försvinnandet. Danska polisen uppger dock att fyndet förmodligen inte är av intresse. Nu är sökandet inne på sitt sjätte dygn och tingsrätten i Köpenhamn har i en rättelse meddelat att brottsrubriceringen skärpts.

ANNONS
|

Tingsrätten i Köpenhamns har gjort en rättelse i protokollet gällande häktningen av ubåtsägaren och uppfinnaren Peter Madsen. Rubriceringen "vållande till annans död" har ändrats till "vållande till annnans död under särskilt försvårande omständigheter", rapporterar Ritzau.

Enligt den danska nyhetsbyrån beror ändringen på att rätten vid häktningen begick ett skrivfel eller förbiseende i protokollet.

Rubriceringen brukar användas exempelvis i fall där bilförare varit berusade.

Hittade flytväst

Under tisdagskvällen uppgav Sjöräddningssällskapet att man gjort ett intressant fynd i samband med sökandet efter försvunna Kim Wall, men man var då förtegen med vad fyndet bestod av. Under onsdagsmorgonen gick danska polisen ut med att Sjöräddningssällskapet hittat en flytväst.

ANNONS

– Vi fick information om att hon hade haft en exakt sådan flytväst på sig vid tillfället. Samma modell, samma märke. Därför tyckte vi det var intressant, säger Fredrik Winbladh, stationsbefäl vid Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn.

I sitt uttalade på Twitter uppger dock danska polisen att fyndet förmodligen inte är av intresse.

– Då vet de mer än vad jag vet, säger Fredrik Winbladh och fortsätter:

– Det är inte ofta det flyter iland nya flytvästar. Jag har nog aldrig sett en flytväst ligga och driva i vattnet på det sättet, och den hade inte legat i vattnet länge, därför tyckte vi att det var intressant.

Danska polisen: Inte intressant

Sjöräddningssällskapet kommer fortsätta att söka efter ledtrådar i sökandet efter Kim Wall. Men det är ingen lätt uppgift, förklarar Winbladh. Normalt sett får de en position och hur många personer som saknas. Efterhand kanske man får reda på kön och ålder.

–I det här fallet är det tvärtom. Vi vet vem personen är, men vi har ingen position eller område. Så vad vi gör är att leta i heta områden, lägger upp en övning där och ser om vi hittar någonting, säger Fredrik Winbladh.

Flytvästen hittades vid ön Saltholm, norr vid Öresundsbron. Ett område som genomsöks intensivt av dansk polis, både till sjöss och av flygplan, uppger danska polisen i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Polisen har fått flytvästen under tisdagen. Men polisen i Danmark tror inte att den har någon koppling till saken. Men västen ska nu bli undersökt och det kan bli ändring på det, säger Steen Hansen, presstalesperson vid danska polisen i Köpenhamn, till GP.

Hansen vill inte gå in på varför man anser att västen förmodligen inte är av intresse, trots uppgifterna till Sjöräddningssällskapet.

– Det är stängda dörrar i ärendet. Vi får inte gå ut med något. Men det är förmodligen inte den typen av flytväst som funnits på ubåten, säger Hansen.

Sökt i sex dygn

Sökandet efter försvunna Kim Wall är inne på sitt sjätte dygn. I ett pressmeddelande under tisdagseftermiddagenuppgav Köpehamnpolisen att tipsen om vad som kan ha hänt henne och fotografier och iakttagelser av ubåten som hon senast sågs till i på strömmar in.

"Så här långt har nära 300 personer kontaktat Köpenhamnpolisen i ärendet, många av dem det senaste dygnet. Många har skickat bilder och videor på ubåten i samband med att den seglade ut i Öresund i torsdags. Vi efterfrågar fortfarande allmänheten om hjälp för att ta reda på hur den har rört sig för att få mer information och omvilja dyk den har gjort", uppger Köpenhamnspolisen.

LÄS OCKSÅ: Alhem - "En kamp mot klockan"

ANNONS

Den danska polisen vet alltså ännu inte vad som har hänt den svenska frilansjournalistensom i torsdagskväll begav sig ut frånRefshaleøen i Köpehamntillsammans med den danska uppfinnaren Peter Madsen i hans ubåt. Under onsdagen forsätter den danska polisen sökandet efter Kim Wall.

Vid 10.15 på tisdagsförmiddagen gick även densvenska polisen ut med en uppmaning till allmänheten under en presskonferens i polishuset i Malmö.

Mattias Sigfridsson vid Malmöpolisen har utsetts som svenskkontaktperson i ärendet och är den som håller kontakten med utredarna vid Köpenhamnspolisen.

– Som ni känner till så är försvinnandet ett ett antal dagar gammalt. Det är den danska polisen som bedriver den huvudsakliga utredningen. Inom svensk polis har vi ett gott samarbete med våra danska kolleger och vi utför de åtgärderna som de begär, sa Sigfridsson under tisdagens presskonferens.

LÄS OCKSÅ:Polisen: Madsens ubåt sänktes medvetet

Svenska polisen har försökt lokalisera telefoner

Han berättade att den svenska polisen sedan i fredags vidtagit ett antal utredningsåtgärder. Exakt vad den svenska polisen har gjort ville Sigfridsson inte uttala sig om och hänvisade till dansk förundersökningssekretess.

–Vi har vidtagit ett antal utredningsåtgärder under resans gång. Vi har inte haft någon svensk ordinär sökinsats och det finns ingen sådan begäran just nu heller. Däremot kommer vi att fortsätta att bistå den danska utredningen på alla sätt vi kan.

ANNONS

En av åtgärderna som Sigfridsson dock ändå uttalade sig om är att den svenska polisen har arbetat med att försökalokalisera telefoner. Resultatet av den åtgärden ville den svenska kontaktpersonen däremot inte uttala sig om då uppgifterna just nu är en del av den danska utredningen.

Uppmanar sjöfolket att vara uppmärksamma

– Det budskap som vi vill gå ut med och som vi behöver hjälp med i Sverige är tre saker. Det första är att vi vill bistå den danska polisen med information om ubåten och kring resan under torsdagen och fredagen. Alla observationer som har gjorts av tid och plats är otroligt intressanta. Alla som har gjort sådana observationer vill vi få kontakt med via vårt ordinarie kontaktcenter. Vi är också intresserade av personer som har tidigare erfarenheter av den här ubåten och den här ubåtskaptenen och som kanske till och med har varit ombord på den och har information om dessa resor, berättade Sigfridsson och fortsatte:

– Slutligen vill vi ha hjälp med ensärskild uppmärksamhet i svenska farvatten, att man är särskilt uppmärksam och inte avfärdar det som i vanliga fall kan uppfattas som skräp i vattnet och att man försöker hjälpa oss att titta om det kan vara saker som härrör från den här händelsen och som skulle kunna hjälpa den här utredningen framåt.

ANNONS

Kim Wall fanns ombord på ubåten för att skriva en artikel om Madsen och de lämnande kajen söder om centrala Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll.

Fotadesav turist vid 20.30-tiden

Under kvällen gjordes fleraobservationer av ubåten med Madsen och Wall uppe i farkostens torn. Den tyska turistenPeter Thompson befann sig på en kryssning motKiel tillsammans med sin nyblivna fru när de såg Madsen och Walli ubåten vid 20.30-tiden på torsdagskvällen.

– De båda stod och tittade runt åt olika håll och jag kunde se Peter Madsen peka ibland. Det såg ut som en trevlig tur, därför förstår jag inte det här mysteriet, säger Thompson till Aftonbladet.

Den tyska turisten uppskattar att fartyget han åkte på befann sig cirka 200 meter från ubåten då han också fotograferade Madsen och Kim i tornet på farkosten. Ubåtenska då ha befunnit sig omkring 500 meter norr om Middelgrundsfortet i Öresund och såg ut att åka söderut.

– Den åkte väldigt långsamt tillbaka mot Köpenhamn vad jag kunde uppfatta, säger Thompson fortsatt till Aftonbladet.

Att kartlägga hur ubåten har rört sig är en central del i den danska polisens utredning för att försöka hittaKim Wall.

Sänktes medvetet

Polisen efterlyserdärför iakttagelser av ubåten i Öresundsområdet från klockan 20.30 och framåt i Öresundsområdet. Efter att ubåten bärgats och genomgått en teknisk undersökning är polisen övertygade om att den sänktes medvetet i samband med att Peter Madsen under fredagsförmiddagen räddades från farkosten i Kögebukten söder om Köpenhamn.

ANNONS

"Undersökningarna bekräftar att ubåten sjönktill följd av en avsiktlig handling"skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Madsen räddades ensam från farkosten och uppgav själv i en första version för polisen att han hade lämnat av Kim Wall vidRefshaleøen vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.

Enligt polisen har Madsen, som sedan i lördags sitter häktad misstänkt för vållande till annans död "under särskilt försvårande omständigheter", senare lämnat en ny version om vad det är som har hänt. Madsen nekar fortsatt till att han har begått något brott, men hur hans nya version lyder har polisen inte velat uttala sig om.

Analyserar elektronisk utrustning

Den danska polisen har också beslagtagit en stor mängd elektronisk utrustning från ubåten som har skickats för analys, i hopp om att det går att utläsa mer information från den kring om hur ubåten har navigerat i Öresund från klockan 21.00 och fram tills att Madsen blev räddad.

Den danska polisen har sedan i helgensökt efter Kim Wall i havet med hjälp av både spaningsplan, fartyg och dykare i Kögebukten och Öresundsområdet. Under måndagen meddelade den danska polisen att man vill få hjälp av Sverige för att söka efter Kim Wall på svenskt vatten.

Svenska sjöräddningssällskapet har redan på eget bevåg inlett egna sökningar i Öresundsområdet. Att den danska polisen vill ha hjälp från Sverige bygger enligt dem på information om hur strömmarna i området har gått sedan i torsdagskväll.

ANNONS

Kim Wall är sedan i måndags även internationellt efterlyst. Samtidigt som den danska polisen letar efter hennes kropp i havet utesluter man inte att hon kan vara i livet och befinna sig i något annat land i världen.

Det här vet polisen om hur ubåten har rört sig.

Torsdag 10augusti:

19.00: Peter Madsen och Kim Wall lämnarRefshaleøen i ubåten UC3 Nautilus omkring Refshaleøen. Man seglar i ungefär en timme motMiddelgrundsområdet.

20.30: Den senaste iakttagelsen av Kim Wall och ubåten görs då ett vittne fotograferar Madsen och den svenska kvinnan norr om Middelgrundsfortet i Öresund.

00.00: Polisen vet att ubåten, utan sina lanternor tända, var nära på att krocka med ett handelsfartyg iMiddelgrundsområdet någon gång runtmidnatt under natten mot fredagen.

Fredag 11 augusti:

10.30: Ubåten siktas i Kögebukten söder om ön Amager. Farkosten sjunker på kort tid efter att Madsen räddas ombord på en privat båt.

Polisen efterlyser tips:

Den danska samt svenska polisen efterlyser tips om iakttagelser av ubåten från klockan 20.30 på torsdagskvällen och fram till att den sjönk i Kögebukten på fredagsförmiddagen. Svenska medborgare uppmanas att kontakta polisen i Sverige om de har sett eller hört något om händelsen.

ANNONS