Sjöelefanter är punktliga. Arkivbild.
Sjöelefanter är punktliga. Arkivbild. Bild: Nick Ut

Sjöelefanter tar sig hem för att föda

Sjöelefanter föredrar att föda hemma, enligt en ny studie gjord i Kalifornien och som nu publicerats i tidskriften Current Biology. Och de hittar alltid hem, tack vare ett inre navigeringssystem.

ANNONS

Sjöelefanten, som är världens största säl, simmar ensamma på öppet hav under hela graviditeten som pågår i åtta månader, men när det är dags att föda simmar de tillbaka till sin hemmastrand – oavsett hur långt bort den är.

I studien utrustades 108 dräktiga sjöelefanter med GPS-sändare som efter parningssäsongen gav sig ut på långa simturer för att äta upp sig.

Sjöelefanterna simmade åt lite olika håll och medan vissa höll sig nära kusten simmade andra rakt ut i havet och vidare över 1 000 mil från hemmastranden.

Efter åtta månader kom samtliga tillbaka för samlas i stora kolonier och för att föda, något som i snitt tog fyra till fem dagar efter hemkomsten.

ANNONS

– Sjöelefanterna vet hur långt det är till kolonin och hur lång tid det tar att simma dit. Det är helt otroligt, de har en inbyggd karta med klocka i huvudet. Men hur de gör det har vi ingen aning om, säger Tom Arnbom, havs- och Arktisexpert på WWF och som skrivit en doktorsavhandling om sjöelefanter.

ANNONS