För kvinnor, men inte för män, är årsdagar efter en förälders död vara extra jobbiga. Arkivbild.
För kvinnor, men inte för män, är årsdagar efter en förälders död vara extra jobbiga. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Självmordsrisk ökar vid årsdag för förälders död

Kvinnor som förlorat en förälder har en ökad risk för självmord kring årsdagen för förälderns dödsfall, enligt svensk forskning.
För män tycks inte tidpunkten ha samma påverkan.

ANNONS
|

Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet, har i tidigare studier sett att föräldrar som förlorar ett barn har en ökad risk för dödlighet i samband med årsdagen av dödsfallet. Det fick dem att fundera över om en förälders bortgång kan ha samma påverkan.

– Det kan handla om att det väcker tankar och minnen till liv som gör att det känns extra tungt i samband med årsdagen. Det kan utlösa en sorg som har legat latent, säger Mikael Rostila.

Forskarna använde registerdata om personer mellan 18 och 65 år som begått suicid och som innan dess hade förlorat en förälder. Totalt omkring 7 700 individer ingick i studien.

ANNONS

Kvinnor tycks mer påverkade

Forskarna kunde se att för kvinnor var det vanligare att självmordet inträffade på en årsdag eller inom två dagar efteråt än vid andra tidpunkter. Sambandet var framför allt tydligt hos kvinnor mellan 18 och 34 eller mellan 50 och 65 år. För män syntes inte samma koppling, för dem var det snarare en något lägre risk runt årsdagen.

– Årsdagarna verkar vara jobbigare för kvinnorna, förutom vid det åldersspannet då många bildar egen familj. Kanske beror det på att mindre barn gör att man måste hålla sig uppe, säger Mikael Rostila.

I studien, som publicerats i tidskriften Jama Network Open, fann forskarna också att risken att begå självmord var störst de första fem åren efter en förälders död. Det var också vanligare att gifta kvinnor var mer sårbara kring årsdagen än ogifta. Den kopplingen fanns däremot inte bland männen.

Årsdagar kan ha olika betydelse

Anledningen till könsskillnaderna kan forskarna bara spekulera i.

– Männens risk för suicid efter förlust av en förälder finns men är mer utspridd över året. Det kan finnas många olika anledningar till att kvinnor är mer sårbara. Kanske fäster de i genomsnitt större vikt vid årsdagen eller så får män mer stöd kring årsdagen, säger Mikael Rostila.

Det faktum att det är vanligare med suicid bland män än bland kvinnor avspeglar sig också i underlaget. Omkring 70 procent av dem som ingick i studien var män.

ANNONS

Givet resultaten i studien menar Mikael Rostila att även om suicid är svårt att förutse så är det bra för hälso- och sjukvården och folk i omgivningen att vara medvetna om att risken kan öka i anslutning till årsdagen efter en förlust.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst är öppen på natten. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Äldrelinjen, öppet vardagar 8-19 och helger 10-16 på 020-22 22 33.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Källa: mind.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS