Sista afghanska tolkarna i Sverige

ANNONS
|

Det handlar om 21 lokalanställda tolkar, två vakter och deras familjer som överförts till Sverige inom ramen för ett "vidarebosättningsprogram" i samverkan mellan de båda myndigheterna.

Migrationsverket beviljade samtliga 23 ärenden som presenterades för dem av Försvarsmakten, enligt Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

-Deras skyddsskäl kan jag inte säga någonting om, inte ens generellt. Men jag kan bara säga att de hade väldigt goda skyddsskäl. Vi gör alltid en säkerhetsprövning tillsammans med Säpo i alla sådana ärenden för att se att det inte finns några säkerhetsrisker, säger Ribbenvik.

Migrationsminister Tobias Billström (M) säger att det har varit viktigt att Sverige kan ge skydd åt de tolkar och andra lokalanställda som har behövt det.

-Sverige tar ansvar för de personer som har jobbat för oss och som bedöms ha ett skyddsbehov kopplat till sin anställning hos Försvarsmakten. Det regeringen har gjort är att säkerställa att det finns ett förfarande för detta men sedan har det ju gjorts individuella bedömningar.

De 21 tolkarna och de två vakterna fördes till ett tredje land för att därefter kunna komma till Sverige genom det så kallade kvotflyktingprogrammet.

Han förklarar att den sista av de 23 personerna landade på svensk mark i dag, och enligt honom är operationen därför avslutad:

ANNONS
-Sedan är det naturligt att de sista har tjänstgjort hela tiden tills de (Försvarsmakten) avvecklat insatsen. Det är naturligt att det är nu på sommaren som de flesta har kommit hit.

Sammanlagt 26 personer - två tolkar och 24 vakter - har fått stöd på plats i Afghanistan i stället för uppehållstillstånd i Sverige. Stödet som högst sträcker sig i upp till ett år handlar om hjälp till vidareutbildning, att hitta ett nytt jobb eller flytta till en annan plats i Afghanistan.

Den svenska truppen i Afghanistan anlände 2006 och ingick i den internationella Isaf-styrkan. Huvudbasen låg i Mazar-e-Sharif och styrkan tog hjälp av civilanställda, bland annat tolkar. Tidigare i somras avslutades insatsen och basen - Northern Lights - överlämnades till Afghanistan.

Det har funnits en oro för att de civilanställda som arbetat för den svenska styrkan, till exempel tolkar, skulle råka illa ut när truppen lämnat landet. Hotbilden gäller bland annat hämndaktioner från talibansympatisörer. Flera av tolkarna ville tidigt ha asyl i Sverige.

En av tolkarna som inte valdes ut av Försvarsmakten säger över telefon till TT att han oroar sig för säkerheten för honom och hans familj. Tolken, som vill vara anonym, jobbade för den svenska styrkan i Mazar-i-Sharif från december 2007 till mars 2014. Nu befinner han sig i norra Irak genom en FN-anställning, men anställningen går ut i september och han kommer då att tvingas återvända.

-Upprorsmännen och talibanerna hatar de utländska styrkorna och de som jobbat tillsammans med dem. Jag är ett mål för talibanerna. Om de vill angripa mig så kommer de att göra det, för att söka hämnd.
ANNONS