Sida återupptar sitt stöd till UNRWA. Arkivbild.
Sida återupptar sitt stöd till UNRWA. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sida återupptar stöd till Unrwa

Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att återuppta sitt humanitära stöd till FN:s hjälporganisation för de palestinska områdena, Unrwa.
Stödet pausade i väntan på FN:s egna interna utredning.
– Ingenting tyder på att det finns systematiska problem på Unrwa, säger Jakob Wernerman, humanitär chef på Sida.

ANNONS
|

Utbetalningen av stödet sköts upp efter israeliska anklagelser om att Unrwa-anställda deltagit i terrorattackerna mot Israel i oktober. De anställda fick sparken och flera länder, däribland Sverige fattade beslut om att pausa sitt stöd i väntan på utredning. Unrwa själva vädjade till sina bidragsgivare att återuppta utbetalningarna och varnade för att de skulle tvingas stänga ner delar av sin verksamhet.

Nu är FN:s interna utredning klar och Sida har fattat beslut om att betala ut det pausade stödet om 31 miljoner kronor.

Inga systematiska problem

Jakob Wernerman är humanitär chef på Sida och säger att myndigheten har tagit del av FN:s utredning, som har belagts med sekretess.

ANNONS

– Det vi kan konstatera utifrån utredningen är att det inte finns något som tyder på systematiska problem på Unrwa och det gjorde att vi kände oss trygga med att återuppta utbetalningarna, säger han.

Det var Israel som i början av året anklagade 12 anställda på Unrwa för att ha deltagit i attacken den 7 oktober. Huruvida dessa anklagelser stämmer har det ännu inte gått att dra några slutsatser om, enligt Jakob Wernerman.

Hur har pausen i utbetalningarna påverkat Unrwa under tiden som utredningen pågått?

– Det är lite svårt att säga. Men de har haft pengar i systemet, så pengarna har inte varit helt slut i alla fall. Däremot har det ju funnits en ovisshet så de har nog fått vara ekonomiska med de medel som de haft och prioriterat den humanitära situationen i Gaza, säger Jakob Wernerman.

I helgen beslutade regeringen att återuppta sitt så kallade kärnstöd – på 400 miljoner kronor i år – till Unrwa. Sidas stöd är separat från regeringens, och öronmärkt för humanitära insatser.

– Det ska bland annat gå till nödboende och skydd för internflyktingar i Gaza, och livräddande insatser som mat, rent vatten och sjukvård, säger Jakob Wernerman till TT.

ANNONS

Beslutet att återuppta stödet togs på torsdagen.

ANNONS