Sex personer åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Sex personer åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Sex åtalas för grova brott under våldsvåg

Sex personer åtalas i tre olika mål för grova brott kopplade till den våldsvåg som skakat Stockholm sedan julhelgen.
En och samma person misstänks ha beordrat brotten.

ANNONS
|

Åtalen avser en rad brott i södra Stockholm – däribland försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott – begångna under en tredagarsperiod i slutet av januari i år, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Brotten kopplas till samma nätverksrelaterade konflikt inom ramen för våldsvågen i Stockholm. Bevisningen utgörs bland annat av krypterade chattar.

Totalt rör det sig om tre åtal som kommer att prövas i ett gemensamt mål vid Södertörns tingsrätt, då de är tätt sammanflätade och innefattar samma personer, motiv och bevisning.

Samma huvudaktör

En och samma huvudaktör misstänks i alla tre åtal. Hans roll har varit att ge uppdrag till yngre utförare, säger åklagare Lisa dos Santos, som har lett en av utredningarna.

ANNONS

– Huvudmannen, en äldre person, greps ganska kort inpå gärningarna. I den telefon han hade på sig har vi kunnat se kommunikation om gärningarna, säger hon.

Lisa dos Santos utredning gäller en skjutning i Fruängen, där personer beväpnade med automatvapen avlossade skott rakt in i en lägenhetsdörr.

– Skjutningen har filmats och utredningen visar att det är två yngre personer under 15 år som var med, säger dos Santos.

Rymde från Sis

Den ena av dem, en 14-årig pojke, var en av de två personer som rymde från ett Sis-hem utanför Göteborg i måndags.

Ingen person har blivit fysiskt skadad i något av de våldsbrott som åtalen omfattar, men Lisa dos Satos konstaterar att rör sig om mycket allvarlig brottslighet.

– I mitt fall är det väldigt unga personer som skjuter med automatvapen mot människors hem. Det är extremt grova brott som unga personer blir uppmanade att göra och också utför.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS