Göta hovrätt meddelade på onsdagen sin dom i det uppmärksammade Tove-fallet.
Göta hovrätt meddelade på onsdagen sin dom i det uppmärksammade Tove-fallet. Bild: Adam Ihse / TT

"Sensationellt annorlunda hovrättsdom"

En sensationellt annorlunda hovrättsdom.
Det konstaterar Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren och tidigare överåklagare, efter att en 19-åring frias för mordet på Tove i Vetlanda medan en 20-åring får sänkt straff.
– Det här är en helt annorlunda bedömning, säger han till TT.

ANNONS
|

Sven-Erik Alhem har tidigare kallat tingsrättsbevisen mot 19-åringen "svaga". När hon sattes på fri fot i samband med att hovrättsförhandlingarna avslutades tidigare i oktober tolkades det av många som att 19-åringen skulle frias.

Precis så blev det också när Göta hovrätt meddelade sin dom på onsdagen. Hovrätten skrev bland annat att 19-åringens version, där hon hävdade att hon sov vid tiden för mordet, är osannolik men går inte heller att utesluta.

– Man kan säga att de frågetecknen som fanns hos många efter tingsrättens dom har befästs genom den nya utgången. Det är en enorm skillnad i bedömning, säger Alhem.

ANNONS

Däremot dömdes hon till fängelse i ett år och sex månader för grovt gravfridsbrott.

"Ny huvudförhandling"

I hovrätten har flera nya uppgifter tillkommit, bland annat vittnesmål från flera rättsläkare vilket har gjort det till ett helt nytt mål.

– Det är inte alls som man brukar ha det. Här har det varit en ny huvudförhandling, säger Alhem.

I samband med en pressträff på onsdagen riktade hovrätten även kritik mot utredningsarbetet. Det handlade bland annat om att en rekonstruktion av händelseförloppet aldrig gjorts och att den rättsmedicinska undersökningen inte gjorts ordentligt.

– Det är berättigad kritik tycker jag. Men det är lättare att komma med kritik än att ansvara för en brottsredning.

Osannolikt att HD tar upp fallet

20-åringens advokat Clea Sangborn har meddelat att domen kommer att överklagas. Det är rimligt, enligt Alhem som däremot tror att det är osannolikt att fallet tas upp i Högsta domstolen.

– Normalt sett får man finna sig i att en hovrättsdom är sista ordet. Men ingenting är naturligtvis omöjligt, säger Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem. Arkivbild.
Sven-Erik Alhem. Arkivbild. Bild: Frida Winter/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS