Semestern är över - här snöar det redan

ANNONS
|

Tycker du att sommarvädret i Göteborg lämnat mycket att önska och hoppas fortfarande på varma dagar ända in i september? Då ska du vara glad att du inte tillbringat veckan i Björkliden. Där föll nämligen höstens första snö redan i måndags.

– Det började blåsa upp på måndagskvällen och vid 21-tiden var det 20 sekundmeter. Kort därpå började det snöa. Sedan tilltog det under natten och blåste på, säger Henrietta Backman.

Smälte bort

Inte ens för snöälskare var det ett särskilt trevligt väder. Det tunna snölagret smälte bort redan under morgonen.

– När vi vaknade på morgonen så låg det ett fint litet snölager på marken. En tunn film av snö, men temperaturen kom aldrig ner såpass att det låg kvar. Just nu är det 4,8 grader ute, berättar Henrietta Backman.

ANNONS

Enligt henne verkar snön inte heller vara ovanligt tidig. Både förra året och året innan snöade det vid samma tidpunkt vid Låktajåkko Fjällstation iBjörkliden.

– Jag tror att det är ganska exakt på datumet samma tid som ifjol och förfjol som det kommer snö här uppe, så det är punktligt får man säga.

Dröjer i Sydsverige

När det gäller snöi sydligare delar av landet harMaria Jönsson, meteorolog på Foreca lugnande besked.

– Det behöver jag inte ens titta i statistiken för att säga att det kommer att dröja flera månader, konstaterar hon.

När hon ändå tar en titt i statistiken visar det sig att ett varaktigt snötäcke i Göteborg är månader borta.

– Första dagen med snötäcke som ligger kvar i Göteborg infaller normalt sett inte förrän någon gång mellan 30 november och 5 december. Även i Björkliden är snö i augusti tidigt. Men det har varit temperaturer nattetid som stuckit ner mot 1-2 minusgrader, så det är klart att det kan snöa där uppe. Även om det inte kommer att bli ett kvarliggande snötäcke framåt första oktober, säger hon.

Tur då kanske att det är 170 mil mellan Göteborg ochLåktajåkko Fjällstation i Björkliden.

ANNONS
ANNONS