SD vill ha nollvision för invandring

ANNONS
|

Vad var överraskande i SD:s budget?

Det mesta lät som en helt vanlig SD-budget: minska invandring och satsa på välfärden. Men takten fick ändå många av oss att höja på ögonbrynen. Tidigare har partiet sagt att det vill minska invandringen med 95 procent på sikt. Nu säger ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt att det ska ske "omedelbart" genom stärkt gränsskydd. "Vi har en nollvision för invandring", sa han.

I SD:s värld finns ingen tanke på en europeisk samordning av asylpolitik eller migration, varje land sköter sitt. Sjöstedt hävdar att de flesta asylsökande kommer "från Danmark som inte är i krig", naturligtvis ett ganska skruvat påstående. Det är ju knappast danska medborgare som kommer med tågen över Öresundsbron. Men "Danmark får lösa sina problem", tycker Sjöstedt som passar på att skylla dagens flyktingströmmar på Tyskland. Han menar att Angela Merkel har upphävt Dublinförordningen och Schengenavtalet och då är det upp till varje enskilt land att se om sitt eget hus.

ANNONS

Under de kommande åren ska 208 miljarder sparas in på områdena migration och integration. Oscar Sjöstedt och SD hävdar att ingen integrationspolitik behövs om invandringen minskar enligt partiets politik.

Finns det några andra nyheter i SD:s budget?

Under pressträffen öppnade Sjöstedt för gemensam budgetröstning med Alliansen om denna kan ena sig och gemensamt rösta mot regeringens politik. Han hävdade till och med att detta ska kunna ske utan ett brott mot decemberöverenskommelsen.

Det är naturligtvis inte särskilt troligt att detta kommer att ske, men här råflörtar SD med missnöjda borgerliga väljare och riksdagsledamöter som likt Finn Bengtsson (M) vill bryta upp från samförståndsandan i decemberöverenskommelsen. Många av SD:s förslag ligger också nära de som Allianspartierna har luftat.

Vilka var annars huvuddragen i SD:s budget?

Partiet vill framför allt satsa på skolan med större karriärmöjligheter för lärare och mer omkringpersonal. SD vill också stoppa bensinskattehöjningen och beskattningen av kärnkraft och säger nej till regeringens byggsubventioner, traineetjänster och löneskatten för äldre. Men allra mest, och som vanligt, handlar det om att skära ner på invandringen.

ANNONS