Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid vårtalet i Stockholm tidigare i maj.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid vårtalet i Stockholm tidigare i maj. Bild: Fredrik Persson/TT

SD vill förbereda för att lämna EU

SD flyttar fram positionerna när det gäller ett svenskt Swexit. Partiet menar att Sverige ofta körs över av de andra medlemsländerna. Därför bör ett utträde förberedas. ”Ju bättre beredskap vi har för att lämna, desto mer kommer vi få i framtida förhandlingar”, skriver partiledaren Jimmie Åkesson och Europaparlamentariken Charlie Weimers i en debattartikel i SvD.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna har länge varit motståndare till EU men valde för ett par år sedan att inte längre driva frågan. Istället är linjen att partiet är beredda att böja sig för den svenska folkviljan, som i stort är positiv till unionen. Däremot bör inte Sverige låta makt föras över från nationella politiker och riksdagen till EU och Bryssel, menar Jimmie Åkesson och Charlie Weimers.

”Vi sverigedemokrater vill nu utreda hur vårt land kan förhindra mer makt­överföring till EU, maximera vårt inflytande och nå bättre förhandlings­resultat. Detta är i dagsläget en mer akut fråga än diskussionen om medlemskap.”

Folkomröstningar med bromsande effekt

Dessutom vill partiet ha ett så kallat ”folkomröstningslås”, efter brittisk modell. Det skulle innebära att det svenska folket måste godkänna när makt förs över från Sverige till EU. Den brittiska förlagan infördes 2011 av den brittiska koalitionsregeringen med konservative David Cameron som premiärminister.

ANNONS

”Bara vetskapen att varje beslut om makt­överföring ska underställas medborgarna skulle bromsa de värsta övertrampen från Bryssel”, skriver Jimmie Åkesson och Charlie Weimers.

Sverige bör dessutom förbereda för att lämna unionen helt, menar SD. Men enligt de sverigedemokratiska toppolitikerna bör det göras främst för att ge ett bättre utgångsläge i förhandlingar, och inte nödvändigtvis för att lämna unionen.

”För att beredskapen ska vara trovärdig krävs att vi avlägsnar de skrivningar i grundlagen som slår fast att Sverige är medlem i EU. Därtill borde vi träna en kader av tjänstemän med expertis att förhandla handels­avtal och annat som vi delegerat till EU och studera hur brexit kunde ha genomförts bättre. Ju bättre beredskap vi har för att lämna, desto mer kommer vi få i framtida förhandlingar.”

Sverigedemokraterna vill även tillsätta en utredning för att minska unionens negativa effekter.

SD stressar M

Även om Sverigedemokraterna fortfarande skriver att partiet inte driver på för att lämna EU så har Jimmie Åkesson under de senaste veckorna publicerat flera debattartiklar i ämnet. Och enligt Aftonbladet är Moderaterna nu stressade av SD:s EU-kritik. Tidningen har pratat med en källa inom Sverigedemokraterna.

– Våra kärnväljare vill se en Swexit och det måste vi ha med oss inför valet. Sådant skapar slitningar i samarbetet, säger personen till Aftonbladet.

ANNONS

Tidningen har även pratat med en källa inom Moderaterna som är inne på samma linje.

– Jimmie Åkessons utspel var en vink om att den tidigare hållningen inte är helt övergiven. Fortsätter detta kan det bli ett problem för samarbetet, säger M-källan.

LÄS MER:Europa skulle inte bli en fästning – nu är det målet

LÄS MER:Maria Malmer Stenergard slår tillbaka mot Jimmie Åkesson

LÄS MER:Åkesson: Fullt utövande muslimer kan inte vara svenskar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS