SD-väljare mest skeptiska till vaccin mot covid-19

Svenskarna är generellt positiva till att vaccinera sig mot covid-19. Men Sverigedemokraternas väljare sticker ut: fyra av tio vill inte vaccinera sig mot covid-19, eller är tveksamma. Det visar en Sifo-undersökning Expressen beställt.
– SD-väljare avviker, de är generellt skeptiska till myndigheter också i andra sammanhang, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen.

ANNONS
|

Det är stora skillnader i hur svenskarna tänker kring coronavaccinet, beroende på vilket parti de sympatiserar med. Det visar en Sifo-undersökning Expressen beställt.

Totalt bland svenskarna vill de allra flesta vaccinera sig när de får den möjligheten, 83 procent. Enligt tidningen tror en lika stor andel att riskerna för biverkningar är små. Viljan att vaccinera sig ökar också med åldern.

SD-väljare sticker ut

Men här sticker Sverigedemokraterna ut, bland dem som är skeptiska. Fyra av tio SD-väljare säger nej till vaccinering, eller är tveksamma. 72 procent av väljarna tror också på små och 21 procent på stora biverkningar.

– Det är ingen överraskning. SD-väljare skiljer ut sig generellt genom att ha lägre tilltro till myndigheterna, politiken och medierna. Delar av deras väljare litar inte på regering, riksdag, tidningar och public service, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, förläggare på tankesmedjan Timbro, till Expressen.

ANNONS

Han säger att de är mer tillgängliga för konspirationsteorier, men att 62 procent av väljarna trots allt tänker vaccinera sig.

Centerpartiets sympatisörer är Sverigedemokraternas motpol i frågan: Hela 98 procent vill ta vaccinet, medan två procent tvekar.

Expressen/Sifos mätning

Mätningen är gjord i januari.

Några av frågorna i Kantar Sifos coronamätning, gjord på uppdrag av Expressen.

Fråga: Kommer du att vaccinera dig mot coronaviruset när du får tillfälle?

Alla: 83 % ja; 6 % nej; 11 % tveksam, vet ej

M: 87 % ja, 3 % nej, 10 % tveksam, vet ej

L: 89 % ja, 11 % tveksam, vet ej

C: 98 % ja, 2 tveksam, vet ej

KD: 92 % ja, 4 % nej, 3 % tveksam, vet ej

S: 93 % ja, 2 % nej, 5 % tveksam. vet ej

V: 88 %, 2 % nej, 11 % tveksam, vet ej

MP: 87 ja, 4 % nej, 9 % tveksam, vet ej

SD: 62 % ja, 17 % nej, 22 % tveksam, vet ej

Så gjordes mätningen:

Målgruppen i mätningen är personer 18-79 år.

Undersökningen gjordes mellan 26-27 januari 2021, genom webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel. 1000 intervjuer gjordes.

ANNONS