Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson vill att myndighetsanställda som kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige illegalt ska bli skyldiga att anmäla.
Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson vill att myndighetsanställda som kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige illegalt ska bli skyldiga att anmäla. Bild: Stefan Jerrevång/TT

SD: Tvinga folk att anmäla illegala migranter

Sverigedemokraterna vill att myndighetspersoner som kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i Sverige ska bli skyldiga att anmäla dem – och inte som i dag erbjuda vård och i vissa fall ekonomiskt bistånd.
– Det finns kommuner som betalar försörjningsstöd till personer som är illegalt i vårt land. Så kan vi inte ha det, säger Tobias Andersson (SD), rättspolitisk talesperson.

ANNONS
|

På onsdagen lade SD fram en rad nya förslag för att minska välfärdsbrottslighet och framväxten av parallellsamhällen. Anledningen är att man ser att det försvinner stora belopp på fusk och felaktiga utbetalningar varje år.

Ett av förslagen är att genomföra den folkräkning som riksdagen fattat beslut om. Partiets rättspolitiske talesperson Tobias Andersson säger att det talats mycket om att partiledaren Jimmie Åkesson ställt in sin medverkan på Järvaveckan.

– De som borde vara på plats på Järvaveckan är polis och andra myndigheter. De borde varit på plats och inlett folkräkningen. Järva är ett område där många som befinner sig illegalt i landet finns.

ANNONS

Vill utvisa fler

Tobias Andersson säger att Sverige inte kommer att bli tryggt förrän man vet vilka som är här och utvisat personer som inte har rätt att vara här. Det parallellsamhälle som växer fram kommer inte försvinna förrän man tagit bort alla ”incitament som finns för att vara illegalt i Sverige”.

Han nämner sjukvård och tandvård som ett par exempel.

– Det finns kommuner som betalar försörjningsstöd till personer som är illegalt i vårt land. Så kan vi inte ha det. Vi måste vidta åtgärder.

Partiet föreslår att myndighetsanställda som kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i Sverige ska vara skyldiga att anmäla.

– Man måste lämna Sverige. Vi har för många exempel på att det kan vara ett säkerhetshot att personer vistas här illegalt.

Veronica Magnusson, ordförande Vision.
Veronica Magnusson, ordförande Vision. Bild: Fotograf Gustav Gräll

Veronica Magnusson, ordförande i fackförbundet Vision som bland annat organiserar landets socialsekreterare, tycker att Sverigedemokraternas förslag om att offentliganställda ska tvingas anmäla människor är ”dåligt och rentav farligt”

– Det riskerar att undergräva förtroendet för myndigheter och samhälle. Om det sprids en bild av att man blir angiven om man besöker socialtjänsten kan vi få ett skuggsamhälle som är ännu mer utbrett än det jag antar att Sverigedemokraterna vill åt.

Personer som far illa

Hon säger att socialtjänsten inte jobbar med att dela ut bidrag utan att stötta utsatta människor.

ANNONS

– Om det här förslaget blir verklighet är risken att utsatta, till exempel kvinnor och barn, inte vågar vända sig till socialtjänsten, säger Veronica Magnusson.

SD menar att Sverige inte blir tryggt förrän alla som vistas här illegalt har lämnat landet. Har era medlemmar en annan bild av den här gruppen?

– Man ska nog akta sig för att måla ut just den här gruppen människor som ett hot. Det är en blandad grupp, som av olika skäl vistas här och det är viktigt att vi lyckas fånga upp dem som far illa. Inte minst barnen.

Sverigedemokraterna presenterade också förslag för att stoppa välfärdsbrottsligheten. Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt pekar statliga utredningar på att omkring 27 miljarder kronor årligen betalas ut felaktigt.

– I grova drag har välfärdsstaten byggts på tillit. Så ser det inte ut i dag. Vi ser att den korruption som finns når sådana nivåer att den är systemhotande. Det leder oss till att tro att vi behöver mer av ett kontrollsystem, säger han.

Partiet vill bland annat se en ny myndighet som bara ska syssla med kontroll av felaktiga utbetalningar och en bidragsspärr för personer som tidigare fuskat till sig bidrag.

SD-förslaget om anmälningsplikt

Såhär formuleras förslaget om anmälningsplikt av partiet.

”I dag har vissa offentliga organ kontakt med, eller till och med betalar bidrag till, illegala. Givet att personerna inte har tillstånd att befinna sig i vårt land bör hela samhället, och därmed alla offentliga organ, ha en skyldighet att anmäla när, var, och hur de kommit i kontakt med den illegala.”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS