Mattias Karlsson (SD) under Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm i söndags.
Mattias Karlsson (SD) under Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm i söndags. Bild: Anders Wiklund/TT

SD-toppens utspel: "Seger eller död"

"Det finns bara två val, seger eller död" – det konstaterar Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson i ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Nu möts han av hård kritik.

ANNONS
|

Ett Facebookinlägg från i måndags har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, beskriver i ett längre utspel hur arbetet ska gå vidare efter riksdagsvalet på söndagen. Formuleringarna Karlsson väljer att använda sig av har mötts av hård kritik.

"Våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad", skriver Mattias Karlsson (SD).

SD-toppen beskriver en situation där Sverige enligt honom är "riktigt illa ute". Men, menar Karlsson, i liknande situationer har landet tidigare rest sig, trots utländska fogdar som förtryckt befolkningen och främmande makter som ockuperat Sverige.

ANNONS

"Vi har alltid segrat mot alla odds och överlevt. Tack vare den orubbliga envisheten, övertygelsen, offerviljan och ledarskapet hos en liten skara patrioter", skriver Mattias Karlsson.

Karlsson menar att "ödet" utsett Sverigedemokraterna att vara den part som utgör motstånd i dagsläget. Den formulering i hans inlägg som väckt störst uppmärksamhet – och som kritiserats hårt av meningsmotståndare på sociala medier – rör hur han ser på tiden efter riksdagsvalet.

"Det finns bara två val, seger eller död. Det finns bara en väg och det är framåt", skriver Mattias Karlsson (SD).

Möts av tuff kritik

Inlägget från SD-toppen har, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om, mötts av både kritik och hån på sociala medier.

"Den demokrat som ser dessa krafter som ett ”regeringsunderlag” är naiv och har inte lärt sig något av Europas historia", skriver Ardalan Shekarabi (S), civilminister, på Twitter.

David Lindén, historiker och liberal ledarskribent på Nerikes Allehanda, kritiserar Karlssons inlägg ur ett historiskt perspektiv.

"1) Sverige har aldrig ockuperats av främmande stater. 2) De utländska fogarna var en jäkla liten del. 3) När attackerades vi och stod ensamma?", skriver Lindén på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven (S) tog tillfället i akt att kommentera Mattias Karlssons inlägg under sin pressträff på onsdagen.

ANNONS

- Här har vi ett parti som i offentligheten anammat en ren krigsretorik. Det kan omöjligen krävas något som helst mer bevis för att Sverigedemokraterna aldrig bör ges stöd i denna påhittade kamp om liv och död eller få makt att avgöra Sveriges framtid, sade Löfven.

Göteborgs-Posten söker företrädare för Sverigedemokraterna.

ANNONS