Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

SD-talman väcker starka känslor

Sverigedemokraten Björn Söder blir riksdagens andre vice talman, trots svagt stöd. Ett kontroversiellt val som leder till protester. -Jag tycker att det är direkt olämpligt att ha en sådan talman, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets motstånd beror på att jobbet som talman innebär att man representerar riksdagen och Sverige i olika sammanhang. Av samma orsak är posten symboliskt viktig för SD, som blivit aktuellt för posten eftersom man är riksdagens tredje största parti.

-Det är en person som utmärkt sig genom en rad homofobiska och rasistiska uttalanden tidigare, säger Jonas Sjöstedt om Björn Söder.

Tog flera timmar

Omröstningen i riksdagen drog ut på tiden i flera timmar, eftersom V begärde sluten omröstning, vilket är en tidskrävande procedur. Till slut valdes Björn Söder trots att han endast fick stöd av 52 av de 344 närvarande ledamöterna. 292 valde att rösta blankt.

V-ledamoten Rossana Dinamarca väckte uppståndelse genom att bära en svart t-shirt med texten "SD=rasister". Något som Björn Söder tänker ta upp med partiernas gruppledare. Men Dinamarca själv anser att hon har rätt att protestera mot valet av Söder.

-Han har stått här själv i riksdagens kammare och pekat ut personer och sagt att de inte tillhör hans folk, hans land. Det är för mig helt obegripligt hur vi kan låta detta ske, säger Dinamarca. -Vi valde ju att inte rösta för Björn Söder för att en person med de värderingarna företräder i alla fall inte mig som talman, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

I blåsväder

Söder har tidigare hamnat i blåsväder för saker som han sagt i sociala medier. Till exempel har han jämfört homosexualitet med tidelag och pedofili och orsakat twitterstorm efter inlägg om Loreens seger i Schlager-EM.

-Det är klart att jag nu får vara mycket noggrannare med vad jag skriver där. Och så får jag väl lämna över till någon annan att vara kontroversiell, säger Söder.

Hur mycket representation de vice talmännen de facto deltar i beror på hur den sittande talmannen väljer att fördela arbetsuppgifterna. Det blir den nye talmannen Urban Ahlin (S) som får ta i den heta potatisen.

Enkel grabb

Valet av Ahlin hamnade i skymundan av Söder, men S-ledaren Stefan Löfven betonade att det i dagens svåra parlamentariska läge är extra viktigt att talmannen har en lång och bred erfarenhet av riksdagsarbete och inte minst av att nå blocköverskridande överenskommelser, kvalitéer som Ahlin bedöms ha.

Ahlin är ett av namnen som det spekulerats kring när det gäller vem som ska bli ny utrikesminister. I och med att han nu blir talman är det uteslutet att han blir minister.

-Jag är en enkel grabb från Mariestad och för mig är det otroligt hedrande att bli talman i Sveriges riksdag, säger Ahlin.