Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD största parti bland männen

Trots flyktingkrisen, trots den ökade hjälpviljan – väljaropinionen ligger helt stilla sedan förra mätningen.

Men om man bryter ned siffrorna finns det förändringar, som att Sverigedemokraterna för första gången är det största partiet bland manliga väljare. 25,5 procent av väljarna i den gruppen uppger att de skulle rösta på SD om det var val i dag.

Läs mer: Analys: SD står och stampar

- Vi har sett det i andra instituts mätningar tidigare, men det är första gången en av våra mätningar visar det, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Vad ser du för orsaker till att det är så?

- Vi vet ju att det är invandringsfrågan som driver Sverigedemokraterna. Det är i huvudsak den som gör att de attraherar väljare. När andra partier tonar ned sina profilfrågor tenderar det att gynna Sverigedemokraterna.

Det näst största partiet bland män är enligt mätningen Moderaterna, som lockar 22,8 procent av väljarna i den gruppen. Socialdemokraterna är bara trea, med 22,4 procent.

- Jag tycker inte man kan göra någon större poäng av att Socialdemokraterna är trea. S och M ligger i princip på samma nivå. Däremot kan man tänka sig att det är ett stort problem för Stefan Löfven att Socialdemokraterna är så små bland män och folk under 50 år, säger Toivo Sjörén.

Stödet för Socialdemokraterna skiljer sig väldigt kraftigt åt i olika åldrar. Medan partiet lockar 34 procent av väljarna över 50 år, är det bara 20,4 procent av dem som är under 50 som skulle rösta på partiet om det var val i dag.

Stefan Löfvens regeringsparti har inte gynnats av året i regeringsställning. Sedan valet har Socialdemokraterna tappat fyra procentenheter. Samarbetspartnern Miljöpartiet har i dag ungefär samma siffror som vid valet för ett år sedan – 7,2 procent nu jämfört med 6,9 då.

Då ser Vänsterpartiet ut att ha mer nytta av sin fria roll. Partiet ligger i septembermätningen 1,6 procentenheter över valresultatet från i fjol.

Bland allianspartierna är förändringarna tydligast för Folkpartiet och Kristdemokraterna, som båda tappat en del sedan valet.

Toivo Sjörén på Sifo säger att Kristdemokraterna följer ett tydligt mönster: de klarar valen, men sjunker ihop under mellanvalsperioderna. I septembermätningen ligger partiet precis under riksdagsspärren med 3,7 procent – trots att man har en ny partiledare som börjat synas mer.

- Det räcker inte att bara byta partiledare, det har vi sett på andra partier. Kristdemokraterna måste omforma sin politik. Det ska bli intressant om hon klarar av att profilera sig, annars kommer de att fortsätta ligga där.

FAKTA:

Den statistiska felmarginalen för en enskild mätning vid ett urval om 1.916 intervjuer vara större än:

±2,8 procentenheter för s

±2,6 procentenheter för m

±2,0 procentenheter för s

±1,9 procentenheter för m

±1,6 procentenheter för mp

±1,4 procentenheter för fp

±1,2 procentenheter för mp

±1,0 procentenheter för fp

±1,6 procentenheter för v

±1,6 procentenheter för c

±1,2 procentenheter för v

±1,1 procentenheter för c

±2,4 procentenheter för sd

±1,2 procentenheter för kd

±1,7 procentenheter för sd

±0,8 procentenheter för kd

±0,7 procentenheter för fi

±0,7 procentenheter för fi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.