SD: Skrota första maj som helgdag

Sverigedemokraterna vill slopa arbetarrörelsens helgdag första maj. Det framgår av en riksdagsmotion från partiet.

ANNONS
|

Det är fyra ledamöter från Sverigedemokraterna som i en grundlagsmotion redogör för en rad önskade förändringar, något som Arbetet var först att berätta om.

Bland annat vill ledamöterna slopa den lediga dagen den första maj. Det är en dag då arbetarrörelsen samlas på gator och torg och marscherar med olika slagord.

I motionen skriver SD-ledamöterna att man vill att den ska utgå och ersättas med en annan dag. Man resonerar också kring vilka dagar det skulle kunna handla om:

”Till exempel Veterandagen, Engelbrektsdagen eller någon liknande dag med motsvarande koppling till det svenska arvet” skriver man.

"Inte rimligt”

SD kan dock också tänka sig en annan variant där första maj byter namn till Valborgsdagen, skriver ledamöterna och konstaterar: ”för att markera att den är en angelägenhet för hela det svenska folket”.

ANNONS

Aftonbladet har intervjuat Matheus Enholm (SD), en av undertecknarna av motionen. Till tidningen säger han:

– Att man ska fira en politisk dag för några få enskilda partier. Det kan vi inte tycka är rimligt. Hade man gjort om den till en demokratins dag till exempel, då hade det varit en annan sak. Då kunde alla partierna äga den dagen.

Vill kriminalisera flaggbränning

I motionen redogör SD-ledamöterna också för en rad andra ändringar man vill se. Det handlar till exempel om regelverken kring flaggning. Den som bränner en svensk flagga för att misskreditera Sverige och svenskarna ska straffas, enligt SD-ledamöterna som i motionen skriver att sådana tilltag bör kriminaliseras.

GP har sökt Enholm. Han hänvisar frågor om motionen till partiets pressavdelning, som avböjer ytterligare kommentarer.

LÄS MER:Relationerna mellan regeringen och SD pressas av Natokrisen

LÄS MER:SD tillbakavisar inblandning i koranbränningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS